Vision Pro 熱潮急速降溫  部份 App Store 一週僅賣出數台

247 回覆
99 Like 5 Dislike
根據《彭博》的 Mark Gurman 在其最新的 Power On 通訊中提到,人們對 Apple Vision Pro 的熱情似乎正在隨著時間逐漸降溫。Gurman 指出,他所聯繫的 Apple Store 顯示,對於產品的演示需求大幅下降,預約演示的顧客經常未出現,而且銷售量也有顯著減少,有些地方從每天賣出數台,降至一週僅賣出數台。由於美國地區的銷情不熱烈,相信貨源能夠盡快調到其他地區作開售準備。

缺乏「殺手級應用」
Gurman 透過個人使用經驗認為,Apple Vision Pro 似乎正面臨著整個虛擬實境技術行業的普遍問題:在新鮮感消退後,維持使用者的參與度。他表示,由於需要安裝電池、啟動設備以及操作複雜的介面,這使得傳統設備如筆記本電腦和智能手機對於日常任務更具吸引力。此外,Vision Pro 缺乏「殺手級應用」和引人入勝的內容,也進一步降低了其吸引力。

visionOS 的改進
儘管 Apple 已經在最新的 visionOS 更新中加入了「空間人物」功能,讓使用者彷彿與其他 Vision Pro 使用者在同一虛擬空間中,這項功能主要用於觀看電影和電視節目、進行 FaceTime 和其他影片通話、使用應用程式如 Freeform、遊戲等,但這需要更多的 Vision Pro 使用者才能體驗到其價值。Gurman 提到,目前 Vision Pro 的用戶仍然寥寥可數。

https://www.newmobilelife.com/2024/04/23/vision-pro-customer-interest-down/
2024先玩vr仲期待有乜熱潮
咁貴點買
試下半價
大堆人狗衝
食開老本,以為ifan抄咩俾佢地都會課
當年samsung s8已經有塞部機落vr gear 玩。
普及應用場景咁少,邊有人會課皮幾買
你用vision pro 同gear vr 比?
可能都係Hit 一季,之後又要再半價
實無得比,一個7年前賣3位數,一個而加賣5位數
部份App Store僅賣出數台
XR眼鏡根本就無撚用
從來唔關個價事
佢個外形咁嘅樣 邊有人想真係長用
只有懶CHILL既IFANDOG同KOL先會有興趣
講真, 送俾我既話, 都要諗下冇單賣唔賣到出去
真係玩具黎
又重又大部
最大問題係重 戴一年個樣衰老十年
俾KOL用黎拍片用姐,出左咁耐,正常人邊會買佢
我疫情封關前2020年去豪斯登堡仲見佢係用s8玩VR
點會唔關價事
命運都係同sony vr 一樣

雖然定價完全唔同
但都係新屎坑
體驗完就無長用的動力
走得太前
會買都係輕度
外型既嘢各花入各眼
賣10000 既話應該大把人衝
個價先最令人唔想入手喎
apple從來只會坤水魚唔會益水魚,幾蚊塊眼鏡布佢賣百幾蚊完全唔會有要清貨嘅需要
解決唔到長時間使用問題都係無用
正常麻甩佬,入手,玩兩嘢功能,下樣要試嘅就係3D迷片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞