[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (221)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔好話上季簽謝家強、林恩許已經拎左冠軍啦
八個都係女個概率都幾癲
簡單啲講,佢唔係柱躉
但背身唔係差,但佢踢法係得住個中堅,有波到就好快轉身走,唔係hold波分波
45人太誇獎
香港波根本唔需要

1線華人35人,港隊初選咩
全隊35人,好夠
上季理文簽左Gerbig 都夠拎冠軍啦
一隊波40人 你計埋啲u 仔?
冇錯,正想講佢啲心口控波控到離哂腳

所以如果東方放長傳過嚟,佢應該立即轉身跑走,控都唔好控(基本90%學界嘅箭頭都係咁踢),對傑志嗰場就令到艾里奧差啲兩黃一紅
萬軍師
佢背身先係佢selling point
知幾時要放軟個身搏foul
背身做二傳分波都夠殺
佢得撚住後衞然後轉身跑走單刀赴會先係正路喎

想做二傳分波不如搵翻個柱式嘅去做啦
明明兩樣嘢佢都同時做到
比你講到一定要單一做咁
揚長避短姐
非黑即白咁講到好似完全唔得咁,我都唔想再拗
可能佢睇開鐘樓駝俠背身
明明佢最叻係頂實對面中堅再分比後上打配合
或者個波無端端自己停係Anson Jesse腳底啦
廉,高俊,阿哥

三件理文吉祥物黎
好似玩FM咁雞左會全隊士氣低落
達蛇踢法唔需要中場指揮官
巴科爾老師啱啱黎嗰陣話佢冇背身都講得通
而家點會冇背身能力
如果下場佢可以頂撚死ssp宋柱昊,我願意出資支持巴科爾老師踢傑志
https://www.hkfa.com/news/announcements/20759/detail

巴科爾奪中銀人壽香港超級聯賽3月最有價值球員

由中銀人壽呈獻,香港體育記者協會及中國香港足球總會合辦,中銀人壽全力支持的「2023/24球季:中銀人壽香港超級聯賽每月最有價值球員」,經過專業評審團遴選後,「3月最有價值球員」由東方的首席射手巴科爾奪得,也是這位30歲的西班牙外援繼去年11月後,再一次贏得每月最有價值球員獎。

有別於一些賽期疏落的港超球會,東方在3月共踢了6場賽事,有更充足的場次爭取印象分。月初0:1不敵大埔之後,接著5仗錄得4勝1和,分別是1:0小勝均業北區、2:1力克冠忠南區、1:1賽和理文、5:0大勝深水埗(菁英盃)、及5:1重創標準流浪。多位東方球員今月表現搶鏡,其中攻入了4球的巴科爾,更獲得大部分專業評審青睞,最終以超過42%的得票,贏得「3月最有價值球員」,隊友葉鴻輝及馬希偉則緊隨其後,為本月得票最多的第2、3名。

今次也是巴科爾繼去年11月之後,再度當選每月MVP。連同上周日對香港U23之戰個人包辦4個入球,他由去年10月加盟至今,在聯賽已累積了13個入球,加上在各項盃賽也有9球進賬,巴科爾至今為東方上陣26場共射入了22球。東方成績能夠穩步上揚,他確實居功不少。

被問到入球停不了的秘訣,巴科爾表示:「多謝隊友的鼓勵和教練信任,我能夠再次取得這獎項是全隊的功勞。」兩度當選每月最佳,也令他在季尾的球星選舉中累積了較多分數,對此他表示會抱平常心:「作為足球員,獎項是我們進步的動力之一,於日常訓練及比賽我都會努力做得更好。對於個人獎項,我通常不會想太多,因為只要專注幫助球隊表現得好,其他都會自然來。」最後他又提及餘下球季的最大目標是於盃賽奪標:「希望可以取得更多入球,幫助球隊贏得餘下的賽事,特別是足總盃四強,盼我們能夠取勝打入決賽,捧走獎盃。」
萬軍師出山
東狗加薪留人啦,傑理唔會夠中甲爭㗎喇
屌你你簽夠35個一線嘅你拆埋傑骨啦已經
唔係喎,中甲人工咁低
唔踢理文袋高薪嘅話邊個養佢
45人華人班底
再加
10人外援

有足夠班底

就可以應付
1.亞冠盃2
2.外隊表演賽
3.港隊
4.聯賽
5.足總盃
6.銀牌
7.友誼賽
8.菁英盃
9.青年軍

9條戰線
必須加強華人班底
下年才可以成為真正班霸
奪得(本地三冠王)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞