[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (221)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
放心
佢點都會燈
即係梁君彥嗰啲?
但佢要放棄埋日籍 呢個拎唔拎得返真係唔知
日本係咪會要求佢21歲前揀定一個國藉?
廢老式玩social media
安蛇個body型到
港超熱刺
香港嗰隊全部都係08年出世,其實係u16嚟
應該已經有人16歲生日左所以改做U17
好似係因為呢條team係預嚟踢U17世少盃/亞少盃 所以直接咁寫
本週賽程閪到
星期六得一場波
然後星期日四場有三場同時間開波
佢IG Repost人哋啲story有時會repost咗兩次
理文要同TVB合作 再創港樂盛世?
開夜場/禮拜五場會死咁款
主場可以開燈果三隊全部作客就係咁
Ok wor
準備U17亞少搵到西班牙打frdly
聽大豪講垃垃真係好好笑
個陣業餘味真係好濃郁
用業餘都唔夠
我覺得有d 侮辱球員
26歲的杜國榆屬於台法混血兒,在香港出生,之後赴美國升讀大學。畢業後輾轉到了不同歐洲國家的球會效力。可惜際遇未如理想,在芬蘭、阿爾巴尼亞落班期間,並未獲任何出場機會,對此他表示有點欠運:「嗰陣歐洲疫情好勁,去到芬蘭好多文件問題要處理。同埋第一年我喺阿爾巴尼亞,開咧前斷咗十字韌帶同半月板,自己一個喺外國番唔到香港,經理人又唔理我,要自己去揾辦法恢復。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240425/bkn-20240425190219118-0425_00882_001.html

外流歐洲多國嘗盡辛酸 杜國榆:最緊要有得踢!

下半季回歸港超加盟標準流浪的港將杜國榆(Remi),履歷相當豐富,除了為美國大學在頂級聯賽NCAA D1征戰,又曾於世界各地多國打滾。然而多次的外流經驗,卻讓他認清殘酷的事實:「足球員唔淨止睇你去咩國家踢,更重要係出場機會同埋成就。如果冇得出場,踢阿仙奴都冇人會理你。」

26歲的杜國榆屬於台法混血兒,在香港出生,之後赴美國升讀大學。畢業後輾轉到了不同歐洲國家的球會效力。可惜際遇未如理想,在芬蘭、阿爾巴尼亞落班期間,並未獲任何出場機會,對此他表示有點欠運:「嗰陣歐洲疫情好勁,去到芬蘭好多文件問題要處理。同埋第一年我喺阿爾巴尼亞,開咧前斷咗十字韌帶同半月板,自己一個喺外國番唔到香港,經理人又唔理我,要自己去揾辦法恢復。」

除此之外,Remi又提道外援要在歐洲小國立足,確實有一定難度:「我覺得自己係踢到,但歐洲比較窮嘅地方,一定係保護自己球員先,會對外人有啲抗拒,見到亞洲、非洲人只係諗生意。好似之前去到新球隊,我個名得兩個音,唔算複雜,但練咗一個星期波,教練都仲係叫我『Chinese guy』。」不過Remi卻感恩上述經歷,令自己成長不少,但當被問到未來會否再到歐洲踢球時,他卻打趣說道:「啲人非常好,風景係好靚,去歐洲旅行囉,但踢波就唔好。」

總結多年外流歐洲之旅,Remi承認自己的確有犯錯,以及感到後悔:「可能wrong decision(決定錯誤)或者not realistic enough(不夠現實),同埋唔夠耐性,但我唔會怪責身邊任何人,因為最終決定權喺我身上,應該同多啲人傾,唔係淨係信一條友。」然而他卻繼續鼓勵年輕球員向外闖:「希望佢哋唔好犯我嘅錯,聽多啲其他人意見,或者做多啲資料搜集先,睇吓球隊係咪想要你。」

夢想爭做大港腳

Remi對上一次穿起港隊球衣已經是2019年3月的U23亞洲盃外圍賽,雖然有份參與雅加達亞運、省港盃等賽事,但他卻未曾在國際A級賽亮相。對於獲取首頂大港腳「喼帽」,Remi表示會靜心等待:「上年踢中甲嗰陣,安達臣冇直接同我對話,但啲助教都有揾過我。我相信每一個職業球員都有代表港隊嘅夢想、目標,如果有機會當然歡迎,但我暫時專注做好自己先,唔會諗太多同畀太大壓力。」

Remi上年3月尾突然由深水埗轉投中甲球隊丹東騰躍,但僅一季後便重返港超加盟標準流浪,他解釋道:「12月31號合約完咗,咁丹東退出中甲,我成為自由身球員,大陸經理人都有幫我同其他球會聯絡。但等到1月29日都冇正式聘約,為咗保障自己,所以選擇番嚟香港。」提到今季目標,Remi則表示會盡力踢好:「我唔會當流浪係一個跳板,嚟到都係學習,爭取每一次出場機會。」
賤種金牌經理人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞