[信諾???]無賴保險公司龍門任搬,投保人面臨破產

200 回覆
200 Like 7 Dislike
舉個例
投保人申請哂自己的病歷 交哂比保險公司
到賠錢的時候保險公司唔可以以投保人冇報某d病為理由而唔賠錢
保險公司要求投保人d乜野資料 就應該講得清清楚楚 身體檢查報告就講清楚要檢查身體報告
問診紀錄就要講清楚要問診紀錄
其實我覺得最好係用返以前果套
驗左身先受保
咁到時就清清楚楚無得唔認數喇掛
都係美國好啦
美國保險公司最公道唔會抵賴唔賠
分唔出曲定直,但in case你係反串
信諾環球Cigna International 喺美國似乎同樣醜惡
(涉嫌)用Algo亂reject個案,面對緊class lawsuit

Ultimately, Cigna conducted an “illegal scheme to systematically, wrongfully and automatically” deny members claims to avoid paying for medical necessary procedures, the lawsuit contends.

https://apnews.com/article/cigna-california-health-coverage-lawsuit-4543b47cd6057519a7e8dc6d90a61866
都供左份儲蓄人壽醫療10幾年...
早幾年都有諗過斷供 但最後都的唔起心肝....
咁你要諗清楚到時出事保險公司會唔會賠啦
100萬內應該比較安全
過100萬就自己睇路
宏利都係咁
井多少少
要name and shame等大家警惕
真心,出咗呢件事,仲有人夠膽買呢間公司嘅產品
冇,除非叠埋心水成世排公立,否則好難話完全唔使買醫療

而事實上喺香港營運每一間都閪
全部都有呢啲買後唔賠
不過信諾環球更加事後補飛都冇咁解
咁麵咪媽都extend咗三五年,就係靠嗰啲高價儀器
信諾環球算唔算攞走咗人三五年存活期?
要買的話 買幾十萬夠檢查同簡單手術就夠
買得太大 保險公司驗屍咁驗反而1蚊都冇得賠
真係中大鑊野 連政府都冇得醫就死左佢算啦
頂多買份人壽(都係幾十萬就好算)
我仲見到信諾依加喺唔同平台係咁賣廣告,香港人善忘,似乎想冷處理件事
即係事主有心隱瞞 過咗關就神仙的意思?
冇話唔得 ,成本大增 要加保費 。一係就投降唔再做醫療保險
可以咁講 亦唔可以咁講
如果保險公司有問佢拎 佢唔比就叫隱瞞
如果保險公司冇問佢拎 佢冇比就唔算隱瞞
好似有類似條款,即係保單價值,你想停可以攞返呢個價?
其實不嬲有幾間保險公司要小心㗎啦 一定唔好買嗰幾間 但唔買醫保到有事起上嚟就好迷惘 我試過
每間保險都問明
有無白內障,係要揀 yes/ no亦唔會話只限5年內。事主明顯係揀左no嗰格。
可能白內障只係好輕微觀察下係OK唔使理住,但診症記錄真係落左白內障
就要揀yes
其實輸鳩梗架啦。
屋企人前年買咗Cigna,睇翻申請表的確冇問你有冇白內障,依家驚緊,諗住轉保險公司
依家依個case擺到明求其搵啲嘢踢保,Cigna嫌賠得多,輸打贏要好撚仆街,害撚死人
無錯呀,好大鑊既病都要睇番公立,
所以點解保險公司唔受保前,走去起晒投保人嘅醫療紀錄先,咁樣大家最公平。
其實最好係投保人申請醫療紀錄
然後agent填
agent填漏野就保險公司負責
只要醫療紀錄有披露病歷 保險公司就唔可以唔賠
根本大部份病人都唔會睇得明自己的醫療紀錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞