[信諾???]無賴保險公司龍門任搬,投保人面臨破產

195 回覆
194 Like 7 Dislike
你張保單有無先,無嘅就死得啦
信諾同國泰一齊賣保險,真係強強聯手,見到個名都知有料到
push
有無圖睇睇 因為同一個plan其實都分幾級 佢係指定嗰級先有
我諗佢任何級數都係一樣,如果唔係佢預先批核都唔會批俾當事人
冇索償人=冇索償
問題解決
信諾環球 Cigna International
其實某程度上同點解DC9可以咁無恥係同一個原理
你搭得的士,多數都係趕時間,仲邊得閒下下同佢報警玩大佢。

你claim得大額保,仲邊得閒下下同佢玩legal ?
比你有幾千萬未開頭好末?你個刻會拎啲錢黎醫病定同佢慢慢玩legal ?
當你死都要同佢玩。法院最好判你贏都已經係五六年後既事,你都真係死撚左了。啲錢留比個仔?
咁不如一開始直接買人壽仲爽手啦,買咩撚醫保?
其實保險公司係咪有權查哂個人過去既所有病歷?
自願醫保計劃認可產品的保障會涵蓋您在投保時未知的已有病症。除了信諾自願醫保系列- 標準計劃外,信諾自願醫保系列-靈活計劃﹝附加保障﹞及靈活計劃﹝優越﹞由保單生效日的第1天起全面保障。而已知的已有病症則按保險公司的核保規則決定。投保時必須把所有已知的健康狀況申報,否則可能會影響保障的有效性。

樓主個個案根本連已有疾病都唔係,信諾環球嗰藉口都唔係過早索償,而係老作根本站唔住腳嘅「誠信問題」單純係信諾環球故意留難
你唔授權佢查
跟本唔會受你保
有權但對佢有利嘅時候先會查

信諾環球就係特登任你買嘅時候自己申報
賠嘅時候先開始查
而家仲多個查唔到嘢,都要夾硬話人有誠信問題唔賠
其實擺明係early claim而又大額
所以起勢咁查
搵藉口踢保
唔止信諾環球?其實所有保險公司哄你買時應該都唔會查,出事先黎話唔得
我都想討論信諾環球 Cigna 老母,攞唔到 correspondence record 㗎

重要嘢佢哋會淨係電話講
用 133 打嚟
叫佢哋電郵確認返講過嘅嘢,啲 CS 會話公司規定係兩日之內先回覆返
唔會即時覆㗎喇
咁我後來諗住問佢攞返電話內容,佢哋話係公司財產唔提供
可以上公司聽但唔可以攞走
(講緊超過十個員工,我講到口水乾都仲係同一個口徑)
呈報到私隱專員公署,佢哋連私隱專員公署都照樣唔覆
至於私隱專員公署一句等緊回覆就 kick 住喺度
最後講緊上年提出嘅要求
今年私隱專員公署搵完佢哋,佢哋終於覆我話肯比
但要另外收錢
我話條例講明係唔比收錢,佢話咁可能要拒絕我申請
我話咁要比拒絕信我,講明係因為你哋收費喎
又唔回覆,都明白私隱專員公署都可以唔覆,我邊有咁大面子
希望我個孫可以攞得返啲內容
聽吓阿爺我 2024 年嗰陣份保險幾有趣

以上係唔關索償事,但凡如果係涉及已經索償緊我都理解會被人撚狗
但我只係移除 exclusion 唔成功,想搵其他機關 appeal
甚至其實只係想聽返成件事我有冇 grounding 再 appeal
再甚至只係想知提供咩資料,佢哋先至肯當係有效 removal
都被人撚成咁,我真係好多問號,呢間係咩公司嚟
痴撚線公司

forward 自隔離 post
呢間保險公司做呢啲嘢令人冇信心,我自己就永不錄用
第日人地一google信諾就會出呢單新聞
為表支持,幫你推post

香港政府做緊乜?
你講得啱,但係我哋正一正視聽
所謂過早索償,喺條款上係唔存在的
只係信諾環球係呢種情況覺得特別可疑,先至查根問底
結果查完冇可疑,都仲要安插一個藉口
明明投保人已經完全申報該情況
但都夾硬誣捏投保人冇充足申報嗰一個情況而唔賠

利申:我照住我哋文中有嘅資訊訊討論而已
國家安全比較重要 。是的 。
國家安全重中之重 堅決支持香港特區政府主動介入
當然,成個保險行業的usual practice嚟的
一般係喺你買後頭一兩年索償
保險公司就會查你有冇喺投保時候刻意隱瞞

但有需要指出早索償永遠唔會構成唔賠的理由
最極端咁樣講,我今日買聽日中
只要如實申報咗,保險生效咗
保險公司都係要賠
而信諾環球就係咁樣投機取巧想唔賠
呀唔係…係真係唔賠
Thanks 學到野,
但如果買完十幾年後查到兒時有患病紀錄仲會受?因為細個有次感冒菌入耳,但依家聽力正常,份保險都買左差唔多15年買果陣都唔覺得要申報呢d小事,好驚老左有事果陣先話唔保
屌....間間都係咁
都唔知用邊間
其實事主都貪小便宜,六十幾歲先嚟投保,諗住屈保險公司,但保險公司一早計過數,明食保費唔洗賠
其他公司未必買到六十幾歲好難受保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞