[信諾???]無賴保險公司龍門任搬,投保人面臨破產

195 回覆
194 Like 7 Dislike
Lm
買保險根本就智障

香港政府唔去監管,縱容佢哋乜七都話唔賠
有無法律巴講下如果依個case真係上法庭係咪一定保險公司贏
呢單政府要介入啦,係度拆自願醫保招牌
老人科十中有8都實話自己睇野唔清楚,老左係視力退化

香港點解係營商天堂
因為保險公司可以抵賴而政府唔跟進
就算買電器,香港代理經常屈人為,結果就係後生仔寧願比運費去amazon,京東...中國代理反而無港商無良
基本上都係恰你經唔起法律程序
搞你357年
律師費一筆
心力精神時間
仲有病人而家最需要係錢
claim得大額保險都係重病
等於港商sme經常係工傷賠償拉布,就係蝦基層無錢玩法律遊戲
邊有錢同保險佬的legal磨

呢d野政府不聞不問就無得攪
咁嘅case未必嘅
但保險公司會拖
審得嚟都3-5年後嘅事
除咗時間,最緊要係錢
即使有錢打到最尾保險公司輸
個病人一早都已經唔喺度啦
好多公司都會搵唔同方法唔同嘅細節,盡量避免賠錢
工傷就算鳩數啦
一年幾多單係堅嘅
睇完真係唔會幫襯信諾
天下烏鴉一樣黑
香港政府放任,攪到全香港保險界都似撈偏
有保=無保

個差價就係養班代理白出糧/廣告代言人
保險公司賺咩錢 當風險係佢身上 佢就會盡可能詳細規定架啦
佢永遠係管理風險嘅公司
時事台有班友成日笑人唔買保險抵死
香港堆保險細claim就勁爽手,就係當做廣告呃人供死會
一到大claim你就明幾黑暗, 人可以幾無恥

就算偶爾有一單半單賠番
當局又唔判罰又唔捉班保險佬通櫃

唔去到攪屎眼呢班友照樣會呃人
細claim自己頂都得啦。洗鬼佢咩。
防唔到大野即係無撚用。
其實保險公司係一定贏 因為自願醫保係有條款有寫投保時未知嘅已有疾病第一年係一定唔保 第二年開始先部分claim 第四年起先全claim

傳統醫保嘅投保時未知已有疾病直頭係不保事項 除非夠一定嘅年期同從來無claim過相關病有機會引發嘅併發症就有機會保埋 佢3月買8月開始claim就無論買左咩類型醫保都係輸緊 因為一個人係無可能4個月內由0開始到末期腦癌

所以其實嗰30萬唔收返係人情 收返都係道理 再仆街D係佢可以計埋利息同告返佢詐騙
記得信諾環球個廣告口號係

由保單生效第一日起就可獲100%賠償「投保時未知的已有疾病」
呢啲公司有恃無恐,背後係咪有勢力撐腰?!
依個我啱啱Google左依個條款應該係指定嘅高端醫療plan先有 但係60歲以上嘅話佢嘅保費又對唔上 可能未必係依個plan
咁仆街輸打贏要
唔通投保人長命百歲再同佢講當初有睇街症所以保單唔成立,叫佢退番晒所有交過既保費又得唔得
有冇律師有信心打贏佢條法律團隊+醫療顧問團呀,
有既都收唔平,
你有錢都拎左去醫病,打條撚咩
睇嗰post當事人係買咗信諾自願醫保靈活高端plan,張保單生效第一日開始全保未知有疾病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞