[信諾???]無賴保險公司龍門任搬,投保人面臨破產

200 回覆
200 Like 7 Dislike
交稅起碼有公立醫院睇(癌症黎講)
買保險仲要俾佢沒收手續費/唔俾番錢你
做生意實賺㗎咩
個病人都攞條命出嚟同你玩 保險公司玩輸咗都仲要賴地硬
要推啦 要搞大件事tim
鑊鑊就係咁焗死受保人
買果陣就乜都保
要claim就屌老母
玩法律程序拖死你 仆街保險狗
有啲巴絲都會幫自己/長輩買危疾,希望你哋買危疾保險之前睇清楚條款係一中危疾就賠,定係有附帶條件+中先賠。

之前家父係公立醫院確認有癌症末期之後唔夠一個月就去世,然後保險公司拒賠 原因係條款寫明要「中咗癌症後存活一個月」

我有另一個朋友,佢屋企人買危疾之前有去過做身體檢查,咁嗰陣check唔到有異樣,都有同保險公司申報,但真係確認有癌症嗰陣,保險公司又話拒隱瞞身體狀況拒賠

其實大家都係想買個保障,所以記得睇清條文,問清楚先買。
留港
垃圾公司
買得唔通好撚想有病claim到你咩
又要受人保 發現俾人claim就諸多藉口彈弓手
驗咗有骨質疏鬆就話人冇報腰痛
去睇街症又關腦癌事
係咪買完保險我連中流感就唔保
咁早幾年中過武肺果啲都小心啲冇報上去醫保唔包架
真係多謝提醒 唔會買信諾
到底仲有冇邊間保險信得過
間間都一鳩樣
買保險就只係益保險狗,
on99送錢俾依班垃圾人渣洗,
真係抵你病死無錢賠
根本就睇都無用,任佢玩,
你刨哂d條文佢都可以唔同位同你慢慢磨,
一時屈人報漏野,一時屈人交唔足文件,
就係想磨到個客死埋收唔撚到錢
無間信得過,有人提邊間肯撚定係打手
保險狗年中搵好多錢去mon post
睇到眼火爆,事主真係好慘,申請晒醫健通紀錄去投保,都俾人話漏報,咁大眾好難同呢間公司買保險,根本就係一個陷阱,一遇上高額賠償就踢你保

最仆街係信諾第一次話冇報腰痛就踢保,但其實當事人報咗骨質疏鬆,見事主搞大件事,就好求其隨便加多兩個雞毛蒜皮嘅醫療記錄去踢你保

成個情況就好似你去賭場玩輪盤,見你中咗大獎就話嗰輪盤壞咗,依鋪唔計,見你唔忿氣投訴,就話你落籌碼嗰時擲界依局點都唔計
其實幾十年前嗰個制度最公平
我成個人擺喺度任你驗身,驗到乜就乜,以這個報告為準來計保費及釐定不保障範圍,大家你情我願,唔會有嘢拗
不過嗰個年代嘅保費貴好多
依家嘅保費平咗咁多,就係計算埋保險公司容易踢保這個因素入去條 formula 嗰度
其實點樣既病歷保險先會查到
公立或者呢d 機構既醫務所?
私家醫生或者私人化驗所係咪查唔到
百零萬根本好少錢
點會一條友咁計 做保險公司就係全部投保人個pool 咁計架啦
百幾萬都要咁仆街食相好難睇
其實如果隻Case 真係佢講到咁extreme
上IA 贏撚硬
點解仲唔上?
好似話(有錯請指正)
保單有啲細字條款,話佢要求查核嘅話,你一定要配合,否則有權唔賠
佢想踢保嘅時候,就會俾授權書你簽,授權佢向任何人攞病歷
負責保險監管嘅喺香港有幾個機關
佢哋會互相踢嚟踢去
利申聽隔離個post 巴打講嘅
多謝
其實佢承得保就應該要預咗要賠,仲要投保人成60幾歲,間公司就應該要有承擔風險嘅準備先承保

其實賠足都係百幾萬,你唔賠可能對方真係吹你唔脹,因為普通人好難同保險公司鬥,但間公司損失嘅一定唔止一百萬
睇醫生射波拎假紙都要報
咁點解保險公司明知有呢個情況仲要受佢張保單?
因為想賭佢唔claim,如果賭輸佢會claim就好似依家咁賠
問下正苦今次點睇
一百幾十萬對間大公司肯定陪得起
對普通一家人黎講就傾家蕩產
你一開始賣得個Product肯定計過有得賺
唔係你就計錯數
而唔係搵啲濕鳩藉口CUT單
依家你盤數就計到啦
人地事主一家人就含家剷
唔知當初為左自己業績計縮數條友夜晚仲瞓唔瞓得著
定已經做太多陰質野無晒感2
On9 咁執柒左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞