[信諾???]無賴保險公司龍門任搬,投保人面臨破產

200 回覆
200 Like 7 Dislike
其實啲人買保險前有冇諗過,在保險公司的立場下,你覺得你既健康會俾保險公司既利潤緊要嗎?
慘在有唔少人靠份保險救命
但係保險公司眼中你只係佢啲利潤渣
真係要救命果陣?理撚得你死
就算係自願醫保,問最近五年內嘅嘢
但只要五年前既醫療記錄 你唔主動申報
到claim時 佢查到,一樣可以用最高誠信去唔賠

所以一係唔買,要買嘅就乜撚柒都要報
你打乞嗤咬親條脷都要報
最大問題係你冇可能記得哂自己同醫生講過d咩說話
事主好似有向醫院申請醫療紀錄
所以做過d咩檢查 發現到有咩異常都有報
但醫療紀錄好似係睇唔到「你同醫生講過d乜」
而保險公司就睇得到
其實個問題係班仆街保險公司輸打贏要,如果呢啲細微問題都咁嚴重,又唔見佢哋受保前一早查定先
咁撚樣都講得出,買咗服務,然後要預計對方唔會承認,咁我買來做乜
你唔預計咪結果咁
保費cover左好大部分嘅賠償 先賠

咁買保險傻架咩?
自己儲錢落銀行 等大時醫病 都得啦
所以而家要賭贏保險公司的唯一方法係唔好買咁大
只要佢查的成本大過賠償金額 佢就唔會查
不如咁講,保險公司唔認數
你係覺得呢件事好合理
定係覺得唔合理,但奈保險公司唔何先
你今日先知保險公司咁樣做開咩?
一直大把人屌緊保險公司保你老母
我以為你既口吻係覺得保險公司無問題姐
唔買保險唔通等死等政府醫院
買完無得賠,結果都一樣
咁你又啱
政府監管? 你當收成期陳鍵鈹死左?
但係仲有一班智障繼續買保險
將買保險舊錢收係床下底更有保障
2果點單方面向投保人傾斜
唔會有保險公司受保
佢地唔係on9唔會做穩賠生意
輕輕一推
點傾斜?
只係要求保險公司講清楚需要d咩資料
唔好到要佢賠錢嗰陣先話要姐
而家保險業最大問題就係冇準則
佢仆街起上黎流過鼻血有報都可以話投保人違反最高誠信
咁先係對保險公司傾斜
好簡單,點處理帶病投保?
如果係咁,個個都有事先買medical
唔需要主動向保險公司披露
投保後亦唔俾保險公司查家宅
咁帶病投保咪實賺?
咁一係天價保費,一係直接唔受保
邊有保險公司會用現時嘅保費受保?

利申:今次嚟講保險公司明顯係仆街
願賭唔服輸
加保費咪得
羊毛出在羊身上
供唔起嘅咪靠公立

順帶一提
當大家對保險業嘅印象咁差
恐怕唔少人有需求都唔敢買
長期嚟講
亦拖累保險業發展
其實無錢真係醫黎都晒氣
睇下1299近幾年賺幾多錢就知買保險係弱智
利申:有公司團體保頂住已經好夠
根本就係個局,由其係愈來愈睇利潤既情況下,十單有7單唔賠係正常事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞