[信諾???]無賴保險公司龍門任搬,投保人面臨破產

200 回覆
200 Like 7 Dislike
有信心最後嬴都阻唔到對方喺度拖時間
我都中過拒賠同儲蓄保伏當益乞兒

但唔知啲保險狗,百萬圓桌賺埋啲陰質錢驚唔驚落地獄
香港經常有大量港人老細花式唔賠工傷
保養已經玩到咩都屈人為玩死埋港行市場

香港人果種所謂曉執生去做保險咪玩到全行似撈偏
結果就係少左人投保塊餅仲細
咁而家點處理帶病投保(冇睇過醫生 冇任何紀錄)?
如果你出世去到投保果刻到無睇過醫生完全無紀錄
佢自然驗屍咁驗佢都驗唔到
同埋無醫療紀錄佢都無證據去話你漏報
佢點樣可以踢保

問題依加好多時係
一啲小毛病
投保人認為好少事唔使報
但保險公司就認為係重大事實要踢保
咁兩方先有拗撬產生
根本宜家連tb都有保障過喺香港買野
而家佢咪就係話「規定保險公司如有必要只能夠喺投保審批階段主動要求投保人提供所需資料」
咁點會處理唔到帶病投保?
咁投保人唔交齊/蓄意隱瞞咁點處理?
唔交齊咪唔批 唔好批完先話人唔交齊所以唔賠

蓄意隱瞞咪唔賠
而唔係乜資料都唔問投保人拎 都要賠錢嗰陣就驗屍咁驗再拒賠
保險公司要d咩資料應該喺投保的時候就講清楚
要驗身報告又好 醫療報告又好 問診紀錄都好
而唔係要投保人自己估要d咩資料
亦少好多空間比保險狗呃人
夾到個投保人破產斷供然後就可以理直氣壯過投保人違約
買唔夠一年 個個都拎成球仲得鳥
交左稅未
上面話投保後保險公司無權查投保者健康紀錄
一中左受保範圍內嘅病
除非證明到無合理疑點係蓄意隱瞞
否則必須要賠

醫療紀錄都查唔到
有咩可能會證明到蓄意隱瞞?
漏交都唔會睇到
保險公司係開善堂?
咁的確係
咁可以查就冇問題啦
有睇Sicko 就會知醫保有好多古惑野。
其實係
但就會變到同現時差唔多
保險公司又會因為漏報重大事件而踢保
又係會拗咩係重大事件
好多年前已經聽過 多買少賠 最好唔賠
工傷勞保同少左人投保既關係係點樣
基於舉證責任在於控方原則,保險公司有懷疑係應該報警,由警方負責調查,而唔係要求被告(受保人)提供證據自證清白。
差好遠
而家係保險公司唔會問 要你自己報
另一個係保險公司要問 唔問就當唔需要
民事刑事唔識分?警方會介入民事案件?
你唔簽consent俾佢查
佢根本唔會受你保
而且保險公司有懷疑係應該一早喺審批階段就要提出,而唔係喺受保人索賠嘅時候先至違反合約精神咁諸多藉口留難受保人。
其實依加保險公司都會叫你報哂㗎

利申:買左自願醫保
詐騙係刑事罪行
蓄意隱瞞嘅情況下
違反合約係投保人
保險公司要rescind份合約點解唔合理?
1. 保險公司無查嘅權力下,有咩基礎話人詐騙?

2. 近年咁多單醫療保險糾紛,斷估唔會100%保險公司錯哂掛,邊一單係入到詐騙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞