其實點解大部份人都介意搵離婚過婚嘅另一半?

256 回覆
42 Like 305 Dislike
條女拍過拖扑過野已經係二手啦
點解結過婚先叫二手?
現實就係會有 Social Factor, 反而如果結婚唔係 Social Construct, 對現實先冇影響.

冇人可以保證一生一世, 但你都會用呢個標準去睇呢件事, 姐係社會大多數人都希望結婚就想一生一世, 而離過婚, 就已經扼殺左呢個可能性. 未必係唔值得愛, 只係客觀條件確實唔同左.

有失敗經驗唔代表會進步或者易左成功, 可以係更加證明佢以往相處/溝通方式係過去經驗唔 work. 有失敗經驗亦唔代表佢有意識要改變, 或者需要改變. 好似讀書咁, A 學生年年考第尾, B 學生年年考第一, 出年邊個學生考第尾嘅機會高?
咁你股票輸過錢會唔會之後唔輸呀
幫其他雄性養後代違反大自然定律
好似得亞洲國家先咁樣諗
如果唔係對方子女
係對方麻煩父母咁點
總之如果做唔到一刀兩斷乾乾淨淨嘅對下一手都係負擔
其實點解歐美人咁睇得開
佢地好似真係覺得"愛人"係唔需要佔有欲
自己老公老婆流出比人睇晒/N手唔係問題
係咪咁先真愛?
男人普遍好正常咩?
隨口噏得出連登仔嘅心理問題有:毒,性上癮,仇女,反社會
你話普遍女人麻煩過男人都講得通,但不見得男人特別正常
呢啲人就由佢啦,佢自己都覺得冇問題就佢本人思考方式已經有問題,由佢食下屎,廢事介入別人因果
你講得冇錯,不過你唔記得人系自私的
小朋友大左先結婚
咁你直接揀返離過婚既人咪得,唔好揀未結過婚既人
係啲女人on9,表面高質既男人有幾可會單身
笑死,其他啲post有啲人拎離婚率高叫人唔好結婚,有班人就話係因為多假結婚,依個post就超多人話好多人離過婚
每次都想起門徒金句
吸毒可怕啲定寂寞可怕啲
中介公司要做好background check
即係咁,週街都係嘢食,你唔會想食個二手飯囉
佢自己又唔揀離過婚既人
雙重標準到仆街
講得好中,有啲女話自己有多次拍拖經驗所以好識拍拖
真係識拍拖就唔會有多次拍拖經驗啦
事實係會更識計較
識從過去婚姻檢討學習進步既人比想像少
其實喺呢度講呢啲都嘥氣

一大班麻甩佬係咁用理性同物化角度去類比人心同愛情牽涉到情緒感受嘅決定點有可能就咁用理性解釋到

所以喺度開post講係冇意義
重點都係男定女

現今社會,如果冇小朋友嘅情況下,男女失婚後都唔難再搵另一半

如果有小朋友,一般撫養權都係比女人嘅
男嘅只係一星期見個小朋友一兩次,新嘅另一半冇咩要處理,所以都算易搵另一半

女嘅話就難搞,又要帶住個細路,新嘅男朋友又要學習點同上手中出條女嘅副產品相處,咁撚麻煩,一個唔該仲有機會貼錢養細路,要真係勁撚愛先搞得掂所以女人失婚要搵另一個會難D
因為我只食人妻
離左婚要負責
不了
真,如果學樓主講到咁美好識反省
移民唔駛拎良民證,拎一疊案底就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞