其實點解大部份人都介意搵離婚過婚嘅另一半?

256 回覆
42 Like 305 Dislike
結婚只係一個行為,一個social construct,假設冇生過仔,根本對現實冇影響

邊個保證愛係可以一生一世?點解一個人結過婚就唔值得愛?

而且一個人結過婚,有過失敗經驗,第二次婚姻應該會進步更識handle結婚生活啦

純粹心理/理論探討
因為d女 大部份心理都有問題
人人都想買部新iPhone開盒,唔會想去先達買舊電話
第 3 點有 bias。

> 有過失敗經驗,第二次婚姻應該會進步更識handle結婚生活啦

有人可以善用經驗,有人就係反映本身缺陷。
人唔係物品,唔好物化

按你定義,非處甚至拍過拖都係二手姐
冇生仔但結過婚其實冇問題。但會了解多啲點解會離婚。 男方問題定女方問題?
結得婚理應係個陣好愛對方,認定左先會結。離得肯定有一方有問題。
結婚咁撚大個決定都做錯
未結過婚幾乎一定唔會搵離過婚
但離過婚既話又可以接受返離過婚
咁邊個冇做錯過重要決定呢?揀錯過學校,職業影響仲大啦

女人決定除衫比男人屌果吓嘅決定夠大啦,唔通非處唔就值得愛?
1手同2嘅分別,俾著係你你會點簡啊屌,老虎蟹你都簡一手啦屌
唔想咪唔想囉
但唔知點解交友app好多人隱瞞自己離過婚
傾傾吓先講自己離過婚
我連對方拍過10幾次拖我都好介意
我自己唔係拍好多拖

我希望對方可以同我一齊享受更加多會第一次
第一次行禮、有激情咁開心拍拖
唔會所有嘢都冇晒激情死氣沉沉咁
一時又講佢個仔又點,前妻又點點點探個仔
離婚嘅人,搵返離婚嘅人係,感情最成熟最好
我有個親戚同左個離過婚有一個女既男人結婚生左兩個
結果得頭兩年有見到一家齊人影相
而家個仔都小學,老豆冇再出現過係家庭照入面
人生階段唔一樣啊
打工嘅同學生都唔係好傾得埋啦

更何況你帶住個仔女有前妻有前外母嗰啲麻煩野
老虎蟹都搵個單身㗎啦
唔係話歧視,係對方冇辦法同你好順利咁同步人生步伐
好撚多拗撬
同意

你去一轉婚姻介紹所或者交友app就見到好多人隱瞞自己離過婚,好自私
有個朋友樣靚身材正又後生,竟然同個離過婚有小朋友嘅男人拍拖,仲話想同佢行到最後,真係真愛
我只會諗起Grace同柳俊江
因為佢哋知道只要自己講話離過婚,一定冇人要
其實離過婚果邊一開頭講清楚都係一種負責任既表現
對方如果接受 咁咪大家都ok
問題係好多離婚人士呃鳩人 仲要以為呢d野查唔到
唔介意離過婚 但介意離過婚又有小朋友
係囉,香港有幾大?
其實知道一個人結婚/有小朋友唔難,仲諗住呃尻人
個朋友實在太高質,我地一致認為佢係俾人落降頭
咁真係唔知,拖住個細既証明你朋友一早知都要咁做,可能佢真係好鐘意個男人,祝福佢
正常人都唔會著二手鞋
離過婚嘅人都好多,係佢哋冇自信,同埋覺得個市場突然間縮小咗好多
大可不必
有個離婚親戚好快搵到另一個單親媽媽一齊咗
香港根本好撚多人離婚(未必係不自信,而係佢哋係自私想要從未婚既唔洗煩前妻前夫延伸既d家族雜事)

台灣都唔少單親媽媽同人哋一齊咗三個月先同人哋講自己有個仔,對方嬲到仆街照分手
台灣特別多

香港都好多離婚男人隱瞞,佢哋就係搏你唔介意囉
人唔係物品,唔好物化

按你定義,非處甚至拍過拖都係二手姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞