其實點解大部份人都介意搵離婚過婚嘅另一半?

256 回覆
42 Like 305 Dislike
外國大把再婚
人愈大愈睇化,最後只係想要個性格夾得黎,身材又屌得過嘅另一半
唔保證可以愛一生一世
咁你又結婚
結婚個誓言就係一生一世
不論患難 貧苦
唔怪得你離婚
感覺現代歐美人對戀愛比較睇化哂,覺得戀愛只係各取所需,先唔介意

介意對方歷史嘅人,多數係自己對戀愛婚姻有童話式幻想
其實拍拖果陣都大把一生一世嘅承諾啦
女仔獻出隻豬果吓一樣係心入面覺得果個男人係佢最後一個
但係好多人又唔介意自己條女隻豬唔係比自己
有幾難啫,到時咪學嗰個肥婆咁樣走上東張西望話畀人盜用身份證假結婚囉
係你唔明咩叫結婚
結婚就係一個諾言一生一世
Ok 咁你未ready 一生一世
咁就唔好結婚
自己作出承諾會一生一世
然後自後解想背棄承諾
即係信用破產
冇人會想同冇信用既人一齊
前提唔計對方出軌 家暴個d
你用信用卡唔還錢
信用差哂 基本上唔會再借到錢
咁大部份人拍拖果陣都承諾過會愛對方一生一世啦,包括我同我個ex
但係大部份人都唔會介意對方拍過拖
就算佢答你,在於自身角度,都係人地問題
離婚一年最近識到個都係離過婚
但太耐冇拍拖(識新對象)
完全唔知點追人, 感覺好生手
最主要係怕離過婚的人有心理陰影,未結過婚的人,對婚姻點都有種憧憬。離過婚的人,係咪可以咁理性,唔將心理陰影帶落下一段婚姻呢?
或者有人話「咁情侶分手都可以有陰影」,但離婚始終係有法律程序,好多人成世無犯事,但為離婚打好耐官司,這些陰影唔係咁易放底架
而且,有勇氣離婚,即係離婚係佢地解決婚姻問題的一個方法,對於好多家庭正常、父母相愛的單身人士黎講,係價值觀好大出入。
樓豬講野好似好make sense
假設無小朋友
結婚只係一張紙幾個簽名
今時今日處女都要去小學揾
宜家正常人(連登仔除外)都唔會expect對方係處男處女
意味住其實基本上離過婚同無離婚既人既分別就係純粹多左張婚書/離婚令

宜家話你知點解啲人覺得離婚比人感覺差
因為結婚係好大件事
雙方互相託付終生既事情
而雙方都以書面婚書既方式確認呢件事
然後隔左幾年唔知咩原因決定離婚
感覺就係是但一方或者雙方未能履行承諾
暗示既意思就係呢個離過婚人下巴輕輕無口齒
或者呢個人睇人有問題揀錯人
當然你可以話:車,咪同拍拖分手一樣有咩分別
個分別就係,離婚既人可以比人check到而百人斬既slut同渣男唔會
簡單講,離婚大概就係感情史既一個案底

利申9up
所以話呀 女權真係臭雞生物

話你地係物品就唔好物化

但做每一件事都係個男付出

跟住又要個男人有樓有車有學歷

試下帶佢地食麥當勞? 聽日轉頭出去做雞比個綠帽人
離得婚即係同EX關係唔好
起碼你唔洗擔心佢同EX會翻撻
就咁睇, 好多人介意對方結過婚/有過長戀愛關係/同過居,甚至介意對方非處

都係見有另一個人曾經喺自己愛嘅人生命入面咁重要,驚自己愛嘅人心入面永遠有另一個人嘅陰影,自己得唔到完全嘅愛

尤其事你未試過一樣野(結婚又好,同居又好,甚至第一次做愛都好)
你會對第一次做果樣野有憧憬,但係你諗起你愛嘅人同你做果樣野係第N次,佢已經冇哂憧憬,只係行禮如儀,你就會好難受
終於有人明白到我同解答到我

離婚大概就係感情史既一個案底呢句講得好好
咁你介唔介意一個女人離過5次婚?
介意呀,但我想make sense點解介意
起你底就知 男人大部份心理都有問題
人類總是犯同樣錯誤 極少人從錯誤中學習
正如坐過監既人,你唔會覺得佢更守法,有前科係更大機會再犯
其實唔係好難明姐?

大部份人都會嚮往童話故事的愛情,即係一生一世咁,好夢幻同特別。而結婚呢樣野需要好大commitment,行到呢一步代表你同對方都經歷過好多野。

如果你同個離左婚嘅人一齊,心理上點都會有啲不滿,因為你想同佢分享嘅事物或者想做嘅野,好大機會已經同佢原本果個試過,自然無左果份特別感。簡單啲講,就好似比個二手飯你食,咁你會唔會要?

另一個角度睇,離婚有機會代表果個人有啲問題,例如佢可能缺乏良好溝通技巧、維係關係嘅能力、解決問題嘅能力,等等。呢樣野唔係一定,但係多數人潛意識都會咁諗。

最後答你,即使人地唔選擇你,亦唔代表你唔值得愛或者被愛,兩樣野無衝突。
宜家正常人(連登仔除外)都唔會expect對方係處男處女

>> 大陸有8成人有處女情意
開放如日本都有3-4成
如果你同個離左婚嘅人一齊,心理上點都會有啲不滿,因為你想同佢分享嘅事物或者想做嘅野,好大機會已經同佢原本果個試過,自然無左果份特別感。簡單啲講,就好似比個二手飯你食,咁你會唔會要?

但係其實呢句野apply落所有拍過長拖/破過處嘅人都得喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞