[遙遙領先] 原來7000萬人口嘅英國發明左咁多野 但英國人冇日日打飛機 身為中國人好自卑

407 回覆
642 Like 52 Dislike
無線電波 電磁感應 發明嚟架?
Maxwell 同Faraday 你話佢地呢兩項係發明直頭侮辱左科學
對學術冇d尊重 你就含撚啦
白人唔係優越D
而係個思想好好多

以日本人為例,黑船之前,日本仲係一個落後到死既國家,短短150年可以極速進化,日本人都係黃種人之一,佢地接受到個改變,一樣可以發明好多野出黎
只要個個民族肯改變,不論咩種人一樣可以好快咁進化
日不落帝國唔算打飛機?
咁唔計元清兩個,係唔係都係主要由漢族形成?

古埃及既人種基本上都死哂,而家既人根本同當時唔同
澳洲都係
我地發明了有特色既社會主義制度自信😎
求奇search Alan Kay 美國人黎
仲要係1940年出世
樓主係咪美國都當撚埋英國
電子煙算唔算強國發明
無一樣及得上中國四大發明
咁點解白種人思想會好啲?
認真問你
歸根究底咪又係種族問題?
中國發明咗武漢肺炎一嘢影響曬全世界
咁又咁講,唔係白人好D,而係你了解到歐洲本身成撚日打
唔係法國打英國,就係德意志打法國之類,你打機都知,你日日打怪物自然升Lv

中國?唔計元朝,每個朝代都以百年去計,日日都飲飽食醉咁,仲點會有進步?

你睇日本都係比人黑船到左先知原來外面世界係咁,咪求進步囉,清朝曾經都有機會,都係比個老太婆拎黎飲飲食食

你要記住,絕大部分發明最初都係源自戰爭
電話、電腦、上網、車、鐵路、GPS、火箭
全部都係for 戰爭用,之後先比返民用
有時諗 唔係文化大革命 中國可以行少幾多年冤枉路 會唔會出到幾個近代偉人
算吧啦中國冇打仗咩?
藩屬國一樣有打仗
你知唔知真係兩回事黎?
你收皮啦 呢到包晒發明同發現你都睇唔明?
要標題寫晒全部野先睇得明?
鳩下鳩下咁 睇唔明咪上一頁躝屍趌路啦
成個連登大把標題都冇寫晒全部野呀傻閪
假蛋、假肉、假油
呢啲發明係要而家嘅中國先可以出到
好多白人國家都係傻下傻下 你睇下南美同東歐都大吧
日本都發明好多野啦 不過轉做文明 個歷史太短
之前都係鬼打鬼
呢啲野帶黎唔環保要下一代人還喎

環保撚話
識大把人睇中醫都唔撚好 我唔信嫁
有就一定有 威水史會提
但全部係事實
但唔會好似中國咁外交部咁
同英國嘈交果時叫美國飲水思源
都唔會話英國啲發明係英國
唔寫=默認goodest logic
美國人又歸埋英國人
差不多先生

你呢種人講科學 等於太監講仆野
我都鄧你可憐我躝了唔阻你打飛機
簡化字其實係日本人發明
當年共產黨製定簡化字係參考咗好多日本果套
族還族 國還國
如果要用族去講唔該唔好入侵雲南新疆西藏先
而且講乜鳩考古
唔通西方冇發現文物
人地就係石頭爆出黎冇祖先?
日本係中國藩屬國,都計中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞