[遙遙領先] 原來7000萬人口嘅英國發明左咁多野 但英國人冇日日打飛機 身為中國人好自卑

407 回覆
642 Like 52 Dislike
啲傻鳩仲意淫東亞人智商高
信嗰啲智商肯定低
光纖其實唔係高錕發明,一路以來都畀香港啲傳媒誤導曬

英國籍嘅高錕,喺英國提出嘅,係利用當時已經發明咗超過 100 年嘅光纖,去做長途通訊用途嘅可能性

而光纖呢樣嘢,本身係 1840 年代由瑞士同法國物理學家,喺巴黎首次提出原理

並且 12 年後,由愛爾蘭物理學家喺倫敦首次進行咗展示

更多詳情自己上英文維基睇
(中文版因為要吹奏高錕,所以畀人和諧曬)
不嬲都話白人優勝啲

但一班弱智連登仔成日都要死撐乜撚嘢人哋有工業革命 所以發展得早啲

但係又唔講吓而家各方面領先嘅咪又係歐美白人國家

如果你想賴地區問題

峇里附近澳洲一個典型例子
全部白人移民
移民晒過去咪又係搞得起個國家

講真嗰句 呢個世界冇咗有色人種一樣可以運作到
但冇咗白人一定唔得

其實我都覺得上帝係好唔公平
我亦都想亞洲人自強 喺鬼佬面前我都唔會特別自卑

但係你問我私底下講嘅話 人哋人種真係優秀啲
亞洲人咁勤力又點 你基本上講所有範疇都一定係白人主導
你當我地中國古代4大發明死架
bloodline 有講錯咩?美國啲白人石頭爆出黎?
頂多咪混血German French
但係供應最大一定係英國人
但佢事實上拎左獎 冇理由唔大貢獻係由佢拎?
人地都評估過嫁
如果根據你嘅邏輯,你係絕對承認中國香港

唔同樓主句句分裂國家
白癡仔想偷換概念
無論你政治立場係點
你ethnicity都係chinese
呢個係biology嘅客觀事實
可能真係贏制度 德國人 意大行人 日本人 英國人
本身都唔係同一民族
唯一共通都係啟蒙時代後慢慢有民主思想之後先有
https://youtu.be/051Y3o7ZTjg?si=6JsXo_Sd81R3PnFj

人哋英國領土面積大過中國好多, 都唔會打飛機

有五毛可能話英國萬惡殖民, 但係人哋都冇屠殺當地人, 但係中國有, 中國古代有咁多唔同嘅語言好多都已經消失

自古以來都有, 南徵百越, 屠殺當地人, 再將北方嘅人強制輸入南方(香港嘅蜑家人就係例子, 所以先畀人叫海上吉卜賽人)畀人驅逐落去水上生活
仲有對新疆開疆拓土(殖民帝國主義屠殺當地人)
https://youtu.be/Th4UzQfv5Js?si=bThmBxxlkLg94F65
你岩
幫英國白狗含撚?
樓主有冇幫左死鬼英女王奶閪?
拉到血源講
咁唔洗討論 美國做咩都係錯 中國做咩都係岩

唔係咁真係好難叫中國人愛國
其實係想講,佢提出嘅係「利用光纖去做光纖通訊」,而唔係香港傳媒口中講嘅「發明光纖」
你先係白癡仔,連登仔不嬲話自己係香港人唔係中國人

中國人精粹
我認為中國人用偷一樣可以壯大中華民族

點解要俾機會人做?
但如果佢呢個應用唔係由佢影響
應該唔會咁大個獎比佢
姐係本身發明果個人都完全冇諗過可以咁應用
而呢個應用真係改變左世界
其實五千年都唔係好巴閉 好多政權根本已經滅亡咁樣又當係延伸

如果咁計咁古希臘長中國好多啦, 其實古希臘就係來自古埃及嘅延伸, 都係地中海國家, 本身都交流頻繁

就算淨係計古希臘, 都長過中國好多(基克拉澤斯文明)

基克拉澤斯文明(或稱為基克拉澤斯文化、基克拉澤斯時期)是愛琴海基克拉澤斯群島上的一種早期青銅時代(Early Bronze Age)文化,它大致從公元前3300年延續到前2000年,考古發現上最早的農業及航海業則可追溯至公元前5000年。

依家2024年, 咁咪即係話人哋有七千年歷史, 歷史長久中國都唔夠西方, 中國根本唔係工業革命開始輸咗畀西方, 原來幾千年前已經開始輸畀西方
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9F%BA%E5%85%8B%E6%8B%89%E6%B3%BD%E6%96%AF%E6%96%87%E6%98%8E
咁你問吓樓主,明明係Chinese,點解要出post幫白鬼宣傳,咁唔愛國
我冇講佢唔勁,佢真係改變咗世界
只係想糾正番,佢並唔係發明咗光纖
咁咪係對世界冇貢獻
有中國人就會拎左你啲發明
唔明你想講咩
我意思係我覺得基因係有影響
智力 心理等等
唔使理條傻鳩
咁講特斯拉都唔係發明無線電
你太政治 我只係客觀分析
我係咩人種唔會影響到討論結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞