[遙遙領先] 原來7000萬人口嘅英國發明左咁多野 但英國人冇日日打飛機 身為中國人好自卑

407 回覆
642 Like 52 Dislike
通訊
電話(1915) - Alexander Graham Bell
電腦(1843) Charles Babbage
無線電波(1864) - James Clerk Maxwell
萬維網(www)(1989) - Timothy John Berners-Lee
手提電腦(1968) - Alan Kay

科技

蒸汽機(1736) James Watt
白熾燈(1878) Joseph Wilson Swan
分析機(1834) - Charles Babbage
塑膠(1813) - Alexander Parkes
瓦斯燈(1802) - William Murdoch
電磁鐵(1783) - William Sturgeon
電磁感應(1831) Michael Faraday
現代電動機(1888) Michael Faraday

交通
地鐵(1863), 倫敦
空中交通管制(1921) - Croydon Airport 第一個實施
飛機黑盒(1953) - David Warren
蒸氣噴射機(1930) - Frank Whittle
蒸汽火車(1814) George Stephenson
超音速客機(1969) Concorde
橡膠輪胎(1887) John Boyd Dunlop

醫學
磁共振成像MRI (1967)- Peter Mansfield, Paul Lauterbur

生活用品
刷膠(1770) - Abraham Rubber
壓力煲(1679) - Denis Papin

其他
紡織機(1770) James Hargreaves
網球(1873) - Walter Clopton Wingfield
高爾夫球
呢D全部都係生活上不可缺而且仲可以見到嘅發明,
都仲未計一堆單單咩突破攻刻左關建核心技術,
但就完全見唔到實際對人類生活有咩貢獻嘅技術
都仲未出口術話美國人 加拿大 澳洲人也是英國人,
所以飛機火箭衛星都係沒有英國就發明唔到
所以佢地D發明都係英國發明

反觀咱們14億人,佔左全球1/5人口,仲要5000年歷史
完全講唔出對世界貢獻左D咩
呢排可以自己生產到人地一早已經有嘅發明
已經夠全國人講幾年
2戰後美帝世界
不過公道講
我國都發明左好多
突破西方封鎖 攻刻核心關鍵技術嘅野
雖然我依家講唔到係咩
聽講發明咗共享單車
中國有之前我已經係歐洲用緊
美國也是英國人
飲心思源
似你打飛機多啲

你去問吓美國佬
一九六五年,荷蘭阿姆斯特丹一群異想天開的青年,將數十輛單車漆上白漆,放置街角供人們自行取用,他們稱此為「白色自行車計畫」(Witte Fietsen)。單車不上鎖,人們想騎就騎、想停哪就停哪。由此可見,最初的單車模式便是沒有固定停車區域和停車樁的設計,隨處可停,也就是今日共享單車採用的術語:「無樁式共享單車」。
樓主係白人?
咁睇起碼中國都發明左無樁式共享單車呢個term
算係對共享單車發展功不可沒
鐘錶遊絲(1664) - Robert Hooke
啲發明都係去完中國取經啟發返到去先發明到
最佳星期三深夜首映賀歲動畫笑片
都算係有獎拎嘅
無用
加埋都夠我國5000年歷史積累落嚟嘅4大發明鬥
中國人先係最偉大,4大發明未聽過呀,粥、粉、麵、飯呀
好啦咁唔計.咁中國發明左咩
真嫁?
邊4大
咁呢個確實大陸好多嘢都係抄人哋啫,例如高速鐵路當年都係叫人中外合資,跟住攞嚟研究copy。可惜日本仔告 都告唔到吹脹
互聯網唔係喺瑞士發明?
萬維網唔同互聯網 你可以Google 下分別
抄人咁廢
如果我係黃種人就會變左上面嘅發明係中國發明?
唔好太政治 理性客觀討論下事實
中國香港 都發明左光纖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞