[遙遙領先] 原來7000萬人口嘅英國發明左咁多野 但英國人冇日日打飛機 身為中國人好自卑

407 回覆
642 Like 52 Dislike
點會冇打飛機,英國佬而家成日都用舊時啲威水野嚟打飛機
中醫
啲中醫話只要調理好身體,早啲瞓唔好捱夜,未期cancer同愛滋病都醫得返
你出呢個post本身就係講緊政治,居然睇唔到中華民族偉大復興嘅好處
中國夠有毒奶粉 地溝油 污水饅頭 喺食物發明方面遙遙領先
4大發明夠打一世飛機
打飛機就一定有
但係相比起某國家一定少好多
同埋唔會做得咁出面
東亞人智商高係世界公認的
求其一個中國香港七百萬人都屌打英國啦:
- 智能保安機器人(2004) - 陳易希
- 磁能綫(2015) - 趙公允, 趙公亮
- 智能咖啡機(2014) - 趙公允, 趙公亮
- 銅芯抗疫口罩(2020) - 林鄭月娥
問題就係唔應該用某國做標準咁低要求囉
中國最近最勁發明係咪電子煙
中國發明咗小粉紅吖,你敢話對世界無影響
因為有中國四大發明傳咗去西方,所以佢哋先有今日,如果唔係,飯都冇得佢哋食
咁你咁講有邊個大國唔會打飛機?
有民族自號係好正常嘅事喎
只不過我哋生活喺香港冇嘢可以打飛機
覺得呢啲嘢好串好怪
但對於佢哋國民來講係一種凝聚力
話撚知你點睇佢咩 串你咪串你
(我唔認同寸嘴嘅,不過從佢哋角度睇真係冇錯)
中國自宋代後已無重大發明
我冇話打飛機冇問題,但窮得只剩下舊時去打飛機就好大問題
噴射引擎係英國人Sir Frank Whittle發明!
係囉

英國人係無打飛機呀

因為有人追住佢條撚含啫
呢個ok
講科技唔提Turing 圖靈機
發明 發現不分
垃圾post

講技術野科學野最棹忌唔嚴謹
開post都高質d吖 唔係政治正確大撚晒架
共享單車
電子支付
美團
航母
咁都有位入 標題打撚晒發明/發現明兩個詞唔夠亂?
定你想話係發現電話 發現火車?
夾硬搵野嘈你就含撚啦
嗯....咁又咁講,而家全球最多人睇既運動之一,足球,都可以叫做成千年前由中國發明既

無左足球,唔會有美斯、唔會有朗出現
冇咩聽到外國人講呢啲偉大發明
我冇 你講其他post? 呢個post我係客觀討論
分返開
絕對會,因為ww1,ww2英國元氣大傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞