[遙遙領先] 原來7000萬人口嘅英國發明左咁多野 但英國人冇日日打飛機 身為中國人好自卑

407 回覆
642 Like 52 Dislike

人在英國 你慢慢係到幫我作感受
慢慢係到安慰自己移英撚生活困苦啦
最好笑係 生活係到果個係我
你覺得英國咁慘咪去大灣冇阻止過你
你見到人地開心你唔抵得啲咩
心理變態
一戰後英國係人類歷史上版圖最大國家,無之一

就算今日英國都好多尖端科技,你用緊手機晶片架構都係ARM, AI爆炸式增長係deepmind搞李世碩捉棋,疫苗COVID 出第一支免授權費Ox-AZ,成本超平賣去二三等國家

如果你係英國做過科研應該知同水平係德國瑞士法國日本,中國係玩技術深入但做唔到引領人類前進
呢條友發明咗生物顯微鏡同寫咗本書叫cell
中国發明莞式服務足以屌打一切
大英帝國
喂呀 香港捱到26年 仲有個殼係到 算係 超額完成
咁都係中國嘅發明嚟

唔好問點解人哋晨早已經有嘅嘢
都可以係中國稍後先發明出嚟嘅發明嚟

不管你信不信,反正官方定性了就是事實。
想坐幾耐定消失,可以直接啲講。
仲有2戰嘅圖靈,AI同現代電腦邏輯之父嚟。
唔係中國發明都要坐監
唔知 , 都係跟強國人口水尾 , 總之就領先啦
你係英國生活過未? 唔好自己FF就當真
最緊要嘅抽水馬桶Flush toilet
補充返 高錕發明左光纖數據傳輸之後
免費公開授權使用
令全球60億進入網絡新時代
自己一蚊都冇袋
直到佢拎獎果時 已經痴痴呆呆
拎獎果刻都未必記得自己發明過光纖
蔡倫係改良本地嘅造紙技術,差唔多原理嘅紙埃及人一早用緊。不過歐洲人都係鍾意用羊皮紙,教會壟斷知識平民百姓除咗返工都唔會睇書加埋羊皮紙易於保存、活字印刷術尚有爭議
QR Code
鮮卑族唐太宗活絡油
用南非做例子應該冇得駁
咁南非又真係搞唔起但係當地白人生活得好
南非以前有種族隔離白人揸旗嗰陣咪搞得起
唔係佢發明
QR碼/圖碼(英語:Quick Response Code;全稱為快速回應圖碼)是二維條碼的一種,於1994年由日本汽車零組件大廠電裝公司的原昌宏所發明 。
我知QR code係日本發明,呢個都係以為遙遙領先的一大例子
武漢肺炎
發明玩爛咗共享單車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞