有冇人仲係起飛前兩小時,就已經去到機場check in counter ?

451 回覆
2347 Like 37 Dislike
由細到大都係早兩個鐘,主要唔係驚機場,係驚坐車過去塞車,真係唔好彩大塞車,起飛前一個鐘衝入去都勉強ok
試過馬德里機場返香港,早兩個鐘到機場排隊搞登機,間航空公司得一個counter ,個counter 鬼妹慢慢做,做到closing gate都未處理晒班機啲乘客
3小時太多
2小時基本 預check in 多人排隊 再食啲野
可以Online check in 冇行李就1.5小時都得
咁最後點?
去台灣就咁背囊無行李
40分鐘前直接用email個qr code入禁區
細機場個半鐘已經好夠
起碼早2.5個鐘
預塞車+入去食啲野+行街
早2小時係基本
只要有任何MISSTAKE出現, 都仲有救

EG.
- 冇帶PASSPORT都仲有機會可以叫人LALAMOVE比你
- 機票英文名填錯一隻字可以搵地勤幫你改返(TAKE~30MINS)
以前去台灣做野幫我買機票條女打錯個名 CHAN做CHEN
- 塞車
- 香港機場依家個新大樓好撚柒遠, 行過兩次去到最入,早兩個鐘都搞唔撚掂,一到就排隊上緊機

莫講外地你唔熟, 同埋啲人冇咁方便溝通, 早3HR係基本
上個月關西走
3 個鐘前到啱啱好
關西d 人做野好撚慢
我直接早2.5-3HRS
怕塞車, 反正早左到可以食早餐, 遲到就跑到仆街
緊係講係預時間係lounge 食下飲下野
唔係講緊預時間排隊入lounge
早3個鐘
拎wifi蛋
出門前check多次證件
睇返個旅行checklist
有時預塞車轉機鐵
依家懶到直接用本身個台買漫遊數據
hk 就係
其他機場你真係玩自己
睇你搭咩上次坐UO早機早兩個鐘到機場排隊check in都排咗個半鐘之後衝去登機閘都趕趕地
因為咁啱嗰日係唔知做乜有啲人jam住個check in 櫃位搞好耐
試過早9個字 check in
Last min 上機
之後因為冇位自動upgrade 左
早一日
你咁撚遲都話早

我早3小時
仲wifi 蛋咁搞笑? sim 卡啦
以前預兩個半鐘
而家香港有埋自助寄行李就兩個鐘
係日本返黎就兩個半鐘
多啲時間行下食埋個飯先走
唔準時係應該

遲到你自己抵撚死
咁早去到咪又係ON99坐係到等
好耐之前嘅事啦

嗰次之後就轉用sim卡方便好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞