有冇人仲係起飛前兩小時,就已經去到機場check in counter ?

451 回覆
2347 Like 37 Dislike
呢個post睇得出啲人既時間幾唔值錢
check in係40分鐘前close早三個鐘白白浪費左兩個幾鐘
最擔心係超賣,check in慢過人真係可能有機票都上唔到機
早兩個鐘 入機場行下都係旅行緊既行程之一 已經會有旅行mood
大學個陣,人生第一次去旅行坐飛機,自己一個去,我專登問個成日去旅行嘅朋友,第一次坐飛機有啲咩要特別注意,我非常信任佢,但佢完全冇提我要早啲check in,我以為班機起飛之前早一個鐘到機場就掂啦,最後遲咗check in上唔到機
我都唔知係我問題定佢問題
嗰陣時勁窮,要買第二張機票,搞到成個旅行都三餐不繼
如果真係一個鐘就到機場應該都重 check 到 in 架?
提早3hrs, 去埋公廁lounge 食早餐拎野飲
食完都差唔多時間上機
兩個半鐘左右啦,預塞車
其實入去每樣野食都食一次,食完都差唔多起身要登機
好多優惠要用
HSBC em + jcb
你自己第一次去,無做足功課姐
你個fd 無責任提醒曬你所有關於旅行嘅嘢(可能佢覺得提早兩粒鐘check in係常識,無諗到你咁都唔知
第一次去機場
去到機場第一件事就搵廁所
之後又唔知櫃檯喺邊就走去搵
我好記得我去check in嘅時間係39分
空姐同我講話過咗40分就唔可以登機我先至如夢初醒
然後心情跌到落谷底
屌eSIM 啦仲蛋
我明你講咩
佢的確覺得提早check in係常識
但我真係第一次坐飛機真係唔知
細個太天真諗住專登打電話請教佢問佢第一次坐飛機有啲咩要準備,以為咁樣就當係做咗功課
吓 我長住機場
如果我個朋友就係樓主你
我相信你一定會提我早兩個鐘入去check in
入咗禁區可以慢慢食早餐
如果我個朋友就係樓主你
我相信你一定會提我早兩個鐘入去check in
入咗禁區可以慢慢食早餐
會早到
可惜入咗禁區通常都無咩好食
不過都佩服你第一次去旅行就單拖去

我覺得新手第一次,搵個有經驗嘅一齊會穩陣啲
個個都係度話入lounge入lounge好似好威咁
但呢度應該9成人都係去埋d公廁lounge
入到去仲逼撚過坐出面
如果係外地飛返香港,會好早到機場,因為驚會塞車
咁Domestic flight 預早幾多?
睇咩線,國際線2個鐘左右。
預1個鐘前 cut-off ,然後排隊除時又排耐啲。自助都可以爆廠

唔使check passport 嘅線就1個鐘左右,排隊都快啲。
都2024 個個地方都好似冇進步過咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞