其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

190 回覆
387 Like 37 Dislike
日本60年代已經有子彈火車 舉辦奧運
你啱
我都硬
好撚幽默呀dllm
哈。哈。哈
唔係靠洋人,而係靠同世界接軌
「經濟奇跡」靠「低人權優勢」
新加坡原本係勁?唔係喎,港燦講到新加坡原本咩都唔係、香港衰落新加坡先有得發展喎

「英國用30年將香港發展成金融中心,中共用三年幫新加坡發展成金融中心」、「英國用幾十年時間幫香港推上高峰,中國用幾年時間就幫新加坡正式上位」

但事實係新加坡原本就已經上咗位,經濟仲勁過香港,咁我依家咪問究竟係點樣「中國用幾年時間就幫新加坡正式上位」,你話新加坡原本係發展中經濟體級數就話啫

倫敦原本佔全球一半外匯交易量,英國脫歐後倫敦少咗紐約多咗,跟返港燦邏輯係咪「脫歐派用一年將紐約發展成金融中心」?
人唔笑狗都吠
咁你都認到係幫到手
只係無連登仔講到咁大姐
咁你最多話d用字太浮誇
例如「脫歐派用一年幫助加強紐約金融中心地位」
咁聽落係咪就變ok?
網上d人講野係浮誇架啦
之前同洋人接軌
依家一帶一露同亞非拉接軌
亞非拉佔呢個世界幾多成
家下睇錢唔係睇人口
全靠中國
一帶一路係調轉頭, 中共送錢比黑人
充大頭鬼
呢d垃圾意識形態無左仲好。
無左支共,係人都知香港會點
操你媽B
睇少啲支台農場文韓國財閥從來只係政府嘅工具

5毛百家樂係咪黐線?開咗差唔多9000個post改過20次名
https://lih.kg/bGaiPNV

支配總統,玩弄女星,為所欲為,韓國財閥究竟多囂張?
https://lih.kg/bFnqnHV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞