其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

189 回覆
387 Like 37 Dislike
Patpat又唔去美國?樓主小學生定白卡?
我點知佢?問我做咩?你自己問佢囉。
講豬唔聽話因為有錢又有本事唔洗靠國家
攞晒佢哋啲錢要由零起點 就自然會聽黨話跟黨走
據老一輩講述 五幾六幾年 匯豐根本唔招呼普通華人 英資某啲鋪頭 華人着啲寒酸啲都唔俾入

anyway 我係pro 歸英嘅 始終香港嘅一切 都係多謝英國人 係英國 我哋呢啲幾十歲嘅先有得過到似返個人嘅生活 所有人應有嘅尊嚴 都係得英國人我哋先享受到

香港人嘅一身本領 更加係得到英國人真傳 我哋都銘記於心 套句不倫不類 對英國人 我哋係真心認為係授業恩師 真正做到授人以漁

咩民族主義 喺我眼中同恐怖主義冇乜分別
人格分裂,白卡confirmed
呢個jack pot 似乎俾現代美國人敗得七七八八

美元美債 係咪可以繼續玩繼續印 真係唔知
其實得尾三十年當你係人咁睇
二戰後先有基本人權概念
日朝清印琉球 算係咁啦
嗰區嚟講算大㗎啦
最後一句
不嬲北方內陸城市古代先強
好似長安 洛陽 蒙之後既北平
係鬼佬黎左之後因為海上貿易先帶旺南方同沿海城市
唔好話香港 廣州都係因為十三行先開始暴富
上海係因為租界
無海洋貿易 沿海以前同流放之地無分別
千年古都你估威尼斯咩
你知唔知咩叫樓主?
2戰後到67前當d 華人狗咁養
返工做到就做 做唔到就死左佢 反正大把人做
住既你自己搭左間屋出黎我唔趕你走你就應該歌頒女王
同而家中國一樣
呢d 唔叫放任
係根本唔當人咁看待
唔好盲撐
係67後先互惠互利
英屬香港政府真係好勁
香港由第三世界變成四小龍之首,只係三四十年
相反,共產黨用億萬韭菜,用舉國之力去谷上海深圳,足足五十年,作爲支那城市天花板,都係未超越到香港
吹大左就唔洗嚇到美國全方位封鎖啦
列what 強商業觸角係以前都唔興搞海上對外貿易,主要係河運,加上古代船食水唔係深,嗰個位係搞沿海城市都係入杭州灣錢塘江搞,你用現代思維睇古代,弱智
千幾年貿易古都,你話澳門係都有說服力過上海
你講杭州?
九唔撚搭八
上海千年貿易古都

明明其他論點都好哋哋

一句千年古都即刻冇哂說服力

其實唔肯定嘅嘢 講少句 真係好幫到手
印度夠多人啦
咪一樣咁撚落後
千年貿易之都
冇洋鬼子租界,上海算乜嘢
中國有千年貿易歷史嘅商港係廣州同泉州,江南地區就係揚州
如果唔係洋人開埠,邊會有人show上海
佢地人均咁低
明明係 發展遲左周邊兩代人 九十後細個個時佢地水災饑荒仲要香港人捐錢
近年靠人口數 谷起部份地區扮先進 唔係以為自己真係強國下嘛
菲律賓同阿根廷都曾經係經濟奇蹟
其實根本就係人種問題
睇吓啲唐人街就知
就算中國有民主,上限都只係一個大型馬來西亞或者泰國,根本唔會話去到一流國家水平

曱甴一樣咁識生
幾多資源都分薄晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞