其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

189 回覆
387 Like 37 Dislike
全程扯後腿
未來會唔會
Perth = 馬騮國 ?
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BD%95%E6%89%8D

其實係有華裔嘅人做英國總督
右吹得大d
經濟奇蹟係中美兩國叢林式資本主義成果,就係將馬克斯理論入面資本主義奴隸工作外判晒比中國人,成果由中共高層同美帝攤分
美國睇住日本,想做返好日本經濟證明軍國主義唔好

其實日本起家同中國起家幾似,都係做美國野OEM ,日本人個時又係好似10 年前中國土豪咁周圍買樓買地
成也美帝敗也美帝
淨係大d?細a、細b、細c?

同美國比真係唔算地大物博

美國一半土地係平原中國得2成平原

美國兩條海岸線支撐兩大發達城市群,中國就一條海岸線

講地大物博,加拿大澳洲巴西都贏窪地
臭閪蚑那賤蛆知唔知泉州係邊
泉州係?
其實鄧伯改革開放算成功,相對於毛主席同清朝晚年果d,真係有放手俾西方搞經濟活動,而唔係用佢套落後思想run工廠。原意係想等d人有錢,改善教育水平後先接手技術同營運。
但係支那人屎性不改,暴發戶有錢就先亂洗,之後圍內爭地盤,冇重點改善上一代果浸窮酸味,習大大上台只係老屎忽取態結果
神仙b
台灣人平均收入都比大陸高就知邊個痴埋去死邊個
攞香港祭旗推動新加坡繁榮。
中国所謂經濟奇跡,其實係咁嘅

1. 一開始極窮,大幅落後近附地區
2. 釋放人口紅利(改行市場經濟)
3. 釋放土地價值(之前国有化)
4. 嬰兒潮
5. 極大量借貸
6. 極大量發行貨幣
7. 美國帶起科技革命,利及全球
8. 發達國家,美英日韓歐嘅全球化驅動

基本上,以上沒有一項是因為政府做得好而成功
唔炒房既話 都冇咁痴線
GDP 係政績 真係天才
冇美帝 中國邊有今日
事實就係咁,美帝嘅
電腦革命
互聯網革命
移動通訊革命
手機革命
AI革命

每一樣都益咗中国以及全世界,美國是個偉大國家,講真
我覺得美國已經唔係一個國家
佢真係領導緊世界
可惜好多移民都只係為咗R福利
支那有邊樣唔係吹大咗
你由相對自由既環境向住北韓式咁發展咁
敵視外資企業同國際切斷
經濟自然係去返北韓咁
尼啲係返去帝制既陣痛
人種冇問題
華人圈嘅港澳台星 甚至疏啲嘅日韓
全部都係已發展地區

根本係個掣有問題
當你犧牲哂成個國家啲地同人用哂黎淨係谷經濟,你都可以經濟奇蹟架啦

正常國家係各方平衡咁發展,支那係乜鳩都唔理死活淨係谷GPD。咁啱佢又多人多地可以燒咪谷到個數咁大囉。

如果美國好似支那果隻方式咁谷,勁過佢廿倍都得啦。但係正常人係唔會咁架嘛。自己斬哂啲手手腳腳再話俾人聽自己幾輕,都唔明有咩好自豪
中共不出聲,不攪意識形態鬥爭,不攪什麼大躍進運動,已經係對國家最大嘅德政了
中共不作為 做個二世祖收錢咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞