其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

189 回覆
387 Like 37 Dislike
我唔覺得佢有咁正義

我認為佢只係單純覺得 中共國力好強大, 好勁, 所以要挑戰美國, 要成為世界一哥

結果發現原來成個國家都係義和團.......都係吹大左, 實際外強中乾
南韓既漢江奇蹟總勁,韓戰後成個國家爛曬,60年代人均收入總少過非洲好多國家 剛果 賴比利亞 迦納人均gdp多過南韓。

7成人係農民無點讀過書,耕地不單貧瘠 面積少過比韓,所以60年代有唔少南韓人走去北韓。

但由60年代開始每年10%以上gdp增長,到90年代人均13000美元。
去到98年金融風暴,國家破產,又成功國家轉形為以高科技 文化輸出 高級製造業為主。

增幅比香港 大陸 台灣總要高。
澳洲一定唔係
上海開埠兩百年都唔夠,其實同香港相若,真正千年貿易古都係廣州呀
其實全世界好多國家都有過「經濟奇蹟」
係得大陸人 咁自大, 以為得自己國家有

而且其他國家既經濟奇蹟, 係成個國家全方位發展

大陸所謂既經濟奇蹟
只係靠 做世界工廠+搞基建/炒房地產 谷出來既GDP
2012之前 果陣都有啲中共書
可能未上到位啦
都好直接指出啲人有幾撚假 有幾官僚既
睇共產黨都睇得好透徹

係真係估唔到佢弱智到咁既地步
以為中國可以獨步天下
冇美國佬,中國甚麼都不是
東京係1945 年炸到爛晒成個廢虛,用10 年已經恢復,用20 年直情奧運都舉行埋
支那人克苦耐勞,政府唔搞屎棍就一定富強喎,可惜出左個共產黨
香港越仆街,新加坡嘅李顯龍笑得越開心
信佢「經濟奇跡」果個都白痴
日本德國二戰比人炸到爛晒
而中國當時大部分城市都完好
再用戰後嘅日本德國對比一下中國
你就知共產黨有幾仆街
掌政前30年人民基本無一日好日子過
唔係大躍進就文革
人口double有突而總GDP可以無變
之後改革開放基本上就係引入西方果套
叫做追落後追返D人民先至有飽飯食
依家又國進民退
咁就等又死過啦
唔好玩啦
日本德國唔係強國點夠班打二戰呀
仲要好技術都係打仗時發展出來
打完咪殘晒囉
你咁講滿清都係強國啦
咁有技術架
硬件無左咋
家陣連大陸人都個個主張躺平/ 我們是最後一代

所以我覺得維尼 真係高手
竟然可以逼到 奴性最重,最喜歡繁榮 既中國人 主張躺平/最後一代
支那人克苦耐勞,政府唔搞屎棍就一定富強喎,可惜出左個共產黨
家陣連大陸人都個個主張躺平/ 我們是最後一代

所以我覺得維尼 真係高手
竟然可以逼到 奴性最重,最喜歡繁 既中國人 主張躺平/最後一代
成日笑人基建舊
咁咪不斷洗錢拆完又起囉
用啲錢係你地自己俾
二戰後所謂經濟奇跡,係因為受惠於美國,當中包括中國,而中國再透支未來環境(環境嚴重污染),歷史(拆大量古蹟)而得來
美帝最屈機嘅密西西比河水系你都漏咗
河運打通曬美國內陸嘅物流 農產品工業品可以貨如輪轉咁進出墨西哥灣
喺支那 政府冇搞破壞已經係德政
共產黨起碼領導中國攞返自己主權,有自主權好重要
韓國真心奇蹟
韓戰前北韓工業贏一截
而家飯都食唔飽

所以話跟錯邊真係好大鑊
上海深圳已經超越左香港好耐啦
係你唔知咋
佢講咪由佢同班智障有咩好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞