其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

189 回覆
387 Like 37 Dislike
連登支爆港爆都吹咗唔止十年 算唔算吹大咗
奇唔奇跡呢
首先d數據要靠得住
而家香港個玩法一樣,一流國際城市,俾佢搞到變返小漁村
香港當時係東南亞同東亞收入中位數都已經排第2,講緊1960 年代
日韓之所以發達係因為佢地有美國輸入秩序
香港新加坡同理
歸根究底都只係因為有白人建立嘅大框架
冇英美世界秩序華人政權上限都只會變成一堆徒有現代科技冇民主內核嘅昭和日本
講真,二戰後港英政府政治上重點都只係維持社會穩定為主,去應對由二戰結束到國共內戰再到後嚟大躍進引起嘅幾次難民潮,華人嘅生活條件喺當時施政重要性就變得相對次要,如果唔係石峽尾嗰一場大火,徙置區同公共屋邨都可能冇咁快出現

你話港英政府當華人係狗咁養,不如話佢根本冇咩餘力同急切性去改善華人喺香港嘅生活條件,就算有都只係逼不得已,六七暴動就係令港英政府下定決心要改變依個政策嘅一個轉捩點
一手好牌依家打成咁仲唔係奇跡?
真係爆緊wo
同江澤民死訊一樣
係遲左唔知幾多年啫
都係嗰句,唔係晚清時期西方發明相機以影像紀錄中原普遍賤民真實生活嘅一面,大把人一定會繼續信晒中原士大夫意淫文字繼續ff古代中原幾強大幾好幾文明.....
btw,啲人見到晚清相片冇得駁就開始J明朝
姑且勿論溫家寶係咪戲子,至少當年佢離任前語重心長提醒,沒有政治改革,文革可能重演,而經濟改革嘅成果都會得而復失

https://www.rfi.fr/tw/中國/20120314-溫家寶:政改不成功,文革可能重臨
都係果句,如果四幾年果時北面係點樣一個人間地獄,先至令大量知識份子同有錢人難民湧入呢個 "冇當中國人係人咁看待" 的英治香港???

咁佢地到左英治香港之後又有咩下場? 究竟係可以安居樂業盡展所長,定係餓死定俾人批鬥死?
晚清 都係GDP世界第二
新加坡真係可以笑到最後
奇跡在於令一流城市砍掉重練
最重要既「人工」 超越左未??

香港人普通一份工都有 兩萬蚊
深圳一線城市都係得 四五千蚊一個月
所以香港人先可以去深圳做大爺做到咁爽

對一個小市民來講, 最關心既就係自己人工
你講果D 貨運量幾高都好, 關小市民撚事咩, 人工又唔會加既

家陣大陸人好多都覺醒啦
佢地以前會對住 國家數字打J, 覺得國家數字越高, 自己生活會更好
但家陣開始發現, 無論國家數字幾高, 自己人工完全無加到, 咁國家數字關自己撚事??

就好似以前毛澤東時代, 發明兩彈一星.......科技超越全世界九成國家
但老百姓 仲係到食緊樹皮
美國都全方位封鎖北韓/ISIS

咁北韓/ISIS 都係經濟強國啦一定
家陣都係六億人口月入低過 1000蚊

不過講呢句說話果條友 已經過左身
但維尼 覺得自己有能力可以打敗美帝, 取代美帝

真係唔知道 邊到來既自信

結果美帝一宣佈禁售晶片
成個中國已經企左係到, 唔識郁

咁呢方面的確無吹大
上面死咁多人失業爛尾樓又睇唔到?
其實維尼上台之後乜都唔做, 根本訓係到都嬴

偏偏佢就喜歡周圍搞事, 又戰狼, 又趕走外資, 又挑戰美國
結果家陣捉哂蟲
係五毛眼中, 只要中共繼續存在, 都唔算支爆

就算回到大躍進, 餓死幾千萬人, 只要中共官員繼續大魚大肉
係五毛眼中都唔算支爆
係五毛眼中, 只要中共繼續存在, 都唔算支爆

就算回到大躍進, 餓死幾千萬人, 只要中共官員繼續大魚大肉
係五毛眼中都唔算支爆
佢諗住清瘀血
睇唔慣中共咁腐爛(以前訪問 佢不屑於老屎忽果套)
又唔知自己咁撚廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞