其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

189 回覆
387 Like 37 Dislike
香港二戰後仲窮過好多東南亞、非洲國家
英國統治三四十年,到80年代,香港已經係經濟同流行文化領先亞洲嘅國際都會
相比上海、深圳
支那統治左七十五年,改革開放左五十年
到今日,咪話國際都會,連香港都仲未超越到
英國創造嘅經濟奇跡根本遠超支那
淨係吹大左,冇吹大右?
上海係50年之係世界級城市

支共所謂奇蹟就係將上海變做3流城市再變番做2流
經濟奇蹟(新加坡)
上海唔淪陷
香港都冇咁輝煌

香港嘅繁榮靠兩樣嘢
英式法治
支那將所有有料嘅人趕晒落嚟

香港幾間大學
甚至乎金庸倪匡
都係因此而來

本身上海千幾年貿易古都
寧左勿右呀
除左一國之都食哂外交紅利同國內經濟,你有外國背景又有經濟實力咪做到國際城市
習主席為新加坡未來一百年的繁榮穩定創造條件
偉大
總之點都係要靠洋人
二戰後日本就真係一窮二白
6-70年代開始起飛,80年東京已經係國際一線城市
鬼城算唔算人類第8大奇蹟
前同後
只係做咗兩件事 三年時間
就將新加坡變成第一城市
中國GPD係世界第二,咁都唔算經濟奇跡

中國地大物博,地圖跨越熱帶亞熱帶溫帶寒帶,天然資源無論係礦產地勢或生物資源都極多,河流同可耕農地又多,人口又多,當年人口又年輕,文化又夠多元,沿海界線又夠長,原則上比起身邊其他國家戰後應該有更有力復甦並成為東亞領頭大國,但係中共管治下居然可以搞到d 人民咁窮兼內鬥多年,令到日韓台等同樣係儒家文化主導既東亞國家遠遠跑贏中國。如果冇西方批准入世貿導致中國近呢幾十年先有d 起色,睇怕中國仲係一個東方既非洲。到今時今日習帝在位居然可以將鄧江胡溫留下既政治經濟遺產一一破壞,其實都係一件幾唔容易既事。

繼我話,中共能夠將一手好牌愈打愈爛先係中國奇蹟
本來都係嘅,不過其他國家係咁加關稅加貿易條款,想奇蹟都難啦
冇用
獨裁政府同賊一樣
政府眼見心謀據為己有
民間生意賺好多錢又點?
隨便安個罪名就可以充公資產
你唔諗下,如果同你做生意係有著數既,點解人地國家要加關稅加貿易條款?
因為你啲中資企業拎大量政府補貼可以用以本傷人價錢玩傾銷,搞到人地啲本土企業呀
英國佬用幾十年時間幫香港推上高峰
強國用左幾年時間就幫新加坡正式上位
絕對係經濟奇蹟
你話邊個夠強國勁
唔充公又變到韓國咁架啦
計總量有鬼用,支那係世界人口第一大國,要計人均gdp
千祈唔好懷疑佢地在呢方面的實力,呢幾年又重新示範左一次,寶刀未老。
真,香港97年 收入甚至曾經高過英國。中國改革開放四十幾年連台灣都追唔上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞