其實支那所謂「經濟奇跡」根本吹大左

189 回覆
387 Like 37 Dislike
係都廣州先啦 上海行埋一邊先
點樣中國用幾年廢香港幫新加坡上位?人哋一早00年代已經超越晒香港喇港燦

講總部咁多科網公司喺新加坡起亞太區總部,香港?

講工業新加坡又整晶片又生物醫藥,香港?

講金融新加坡原本就已經係金融中心,金融中心指數排名排第4,外匯同期貨交易都多過香港。金融唔係剩係得股票㗎喎,新加坡同香港定位都唔同比乜嘢? 再講如果你講股票,你哋話中國廢香港幫新加坡上位,咁究竟係邊間中國公司由香港轉去新加坡上市?

人均GDP更加唔使講,04年再次超越香港,18年已經高香港38%

成班弱智死港燦連新加坡係做咩都未知,日日喺度講中國用幾年廢香港幫新加坡上位
點樣中國用三年安新加坡變一線城市?人哋一早00年代已經超越晒香港喇港燦

講金融新加坡原本就已經係金融中心,金融中心指數排名排第4,外匯同期貨交易都多過香港。金融唔係剩係得股票㗎喎,新加坡同香港定位都唔同比乜嘢? 再講如果你講股票,你哋話中國廢香港幫新加坡上位,咁究竟係邊間中國公司由香港轉去新加坡上市?

人均GDP更加唔使講,04年再次超越香港,18年已經高香港38%

成班弱智死港燦連新加坡係做咩都未知,日日喺度講中國用幾年廢香港幫新加坡上位
點樣中國用幾年廢香港幫新加坡上位?人哋一早00年代已經超越晒香港喇港燦

互惠互利,大陸一站式服務,污染,人工平幫美國慳唔少
美國係賺錢,支那係賺技術,點睇都係支那著數
正如學識釣魚係著數過有人送魚俾你
人哋有韓戰帶動嘅
好幽默啊,小妹濕透了
香港係正常起步 中國係先將自己完全打爛先再建立
香港二戰後就收拾心情發展
中國比日本仔打完 都仲要再搞大飢荒搞文革
可能覺得死得太少人未夠數
咩都唔做 旁邊啲損手就做晒配速員比佢跑贏
歷史上有幾多咁不勞而獲嘅經濟
點樣完全打爛
有日本留低嘅滿洲國工業遺產(當時全亞洲最發達)
又有蘇聯嘅156項重點工程
送曬成個重工業體系比支那
都係絕頂生財工具
小朋友
上海同香港係南京條約同時開埠

古代商港係廣州同泉州

講歷史澳門仲長過香港上海
廣州就真係千年貿易古都
日本都迷失三十年啦.....
佢地叫改造
以前香港的繁榮係美國俾的, 美國佬收返晒啲優惠的新香港先係佢本來面目
LMYSA
好多野唔係非黑即白
新加坡2019年前4年 gdp per capita 3% growth rate
2019後4年6%
同期全球 gdp growth rate 由3%跌落2%
本身新加坡係勁無錯
但唔代表「有人幫佢加速」呢句係錯
北韓當年都係食緊滿州國遺產
咁你阿爺阿嫲1949年唔返重主既臭閪蚑那
大陸大概經過一連串操作,喺60 70年代先攞返自主權
國民黨咪又係一pat屎,被蘇美兩國扯住嚟玩,經濟搞到一鑊泡,本身國民黨係蘇美兩國都想佢坐正,貪佢易控制
咁美國人養活咗14億中国人,對嗎?
咁大日本帝國本身就係發達國家,有工業基礎
韓國就係,日本就明治維新個陣就已經係強國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞