其實支付寶真係好方便,我承認以前我太偏激

255 回覆
61 Like 891 Dislike
呢個跌野既情況剩係比較兩種支付工具入面既資產可唔可以比人盜用到!
當然喇, 電話既價值人人唔同, 有人用千元機, 亦都有人用萬元機!
但日日都有人唔見電話/比人偷電話!
其實係商戶裝置問題呀 ....

手機一樣可以俾人 hack 到喎
亦唔係部部用指紋 / 人臉解鎖
損失起上黎一定遠超八達通
都仲未講手機本身既價值
所以用「跌左」為前題去比較的話
八達通完勝下話?
派消費券 幫咗佢宣傳 多咗好多人用
高德有高德既問題 ...

不過你有用開Google map 就知佢幾垃圾 ...

成日指示唔清晰,成日搞到行錯路

Google map 係你對個地方有一定認識先好用 ...如果唔熟路去一個新地點真係成日都出事
你條撚樣係度要咁講既話...
咁唔見八達窿通常會連埋銀包一齊唔見喎!
銀包入面有紙幣, 證件, 信用卡... 或者仲有d有紀念價值既相!
如果d相無backup既話, 咁損失可以話係無價喎!
損失高唔高過你跌電話呢?!
就算唔開定 去到閘口
先開app咁又點 又唔係犯法
首先八達通都唔一定要放銀包
就算放銀包
除非你個銀包超貴仲要放成皮 cash
否則加埋所有野
通常都唔會貴過一部電話

至於無啦啦講相就更加無聊
手機入面都一樣可以有相兼冇 backup

再者再者
講緊跌八達通你又無啦啦拉埋銀包黎講
咁跌電話可摸耳計埋你會跌埋成個手袋 / 背嚢?

ching 你有d 弱智,no offense
我不嬲一直係度剩係講兩種支付工具唔見左之後既損失比較!
你條撚樣又要扯埋手機價值
我好撚驚你跌八達窿會連埋你老母一齊唔見左啊!
自從iphone 入咗張8達通之後
加埋apple pay 真係幾個月先有需要撳一次錢
個電話9成時間都喺手嘟一嘟就搞掂
洗鬼unlock個電話打開個傻閪app開個QR code出嚟
「兩種支付工具唔見左之後既損失比較」
手機本身個價值原來唔計損失???
apply pay開app都唔洗
八達通連望都唔洗望
支付寶呢啲落後科技有咩好吹奏
班人唔計依啲時間
仲慢過八達通
你用萬元手機姐, 人地有千元手機!
銀包入面有信用卡!
你信用卡低信用額姐, 人地高信用額喎!
要嘈既話, 真係任你點搬龍門!
最好就好似我咁, 剩係比較兩種野, 係你條傻黃搵野黎嘈!
綁唔到銀聯
淨係呢樣已經輸俾微信
APPLE PAY - 出街用 (配visa card)
ALIPAY - 對電腦, 用ALIPAY 掃QR CODE
八達通多數搭車用, 非實體, 要攞交通補貼
咁手機被hack 既風險同損失又唔計?
咁你老母連埋八達窿一齊跌左既話又點計?!
我至撚憎人 搭巴士 用支那寶
阻撚住哂 嘟嘟嘟嘟嘟 極都嘟唔撚到
屌佢老母
waze 好過,google map 報路口轉彎都係太遲
講到支那寶就唔洗出單咁樣.
alipay 大部份都唔需要出單
alipay 幾時可以有shortcut 功能
按兩下 power > 人面辯識 > 出比錢code 比人掃

(係咪一早出咗, 我柒, 冇set?)
因為盤數係自己到
Visa要比錢人
樓主可能因為某啲原因冇信用卡呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞