機械人完成品綜合討論區 #34 入POSE+前請三思

464 回覆
6 Like 2 Dislike

召喚Ma.k同好
Sandland 架坦克幾好玩
合金件佔成隻幾多成?
攞上手細細盒但係感覺墜手過盒天元突破
不過千一蚊真係有啲貴
合金成隻應該有兩成 係晒腳果個位
屌隻坦克唔係笨大新出嗰隻超合金版嚟咩
仲以為講緊隻Ma.k 青蛙坦克
係重呀 合金成份應該都有三四成
上色塗層質感都高質 美中不足係人仔差少堂
但建議都係等跌價算 Daisy ogre 前車可鑒
Bandai天元突破最大跌價原因肯定係個大鑽
仲要隔咁多年先出
跌還跌
但一個咁好嘅topic 都無人用
連BAMDIE御用WOTAFA都未出, 奇怪
特價我應該入一隻, 之前老千我都只係入左一隻, 第二隻等BAMDIE
Figuarts Zero 有條新line Touche Métallique 出巨靈神同Jeeg
就咁睇塗裝造型好似都唔錯
不過驚佢斷line
有啲難搞,唔記得邊間廠出過類似
最後都係仆直
同場仲有星矢 唔知有無金屬成份
我係怕同之前某啲用心出嘅PRODUCT一樣
變成搭METAL BUILD嘅骨...
金剛飛天鑽好似有鐵,其餘2隻無
https://youtu.be/zV-3rJUdNeQ?si=7L87YQAMVCiRqB3p

終於有

好震撼
咁大個盒
真係鑽頭黎
差啲搵唔到隻機械人
THANKS 巴打!!! 去望望先
就咁睇第一印像係肘關節個處理有啲怪
同埋合體後可動點樣試得唔清楚
不過作為死忠, 有平嘅應該會買
就咁睇Bandai有啲地方好過千值練
腰甲收納、紅蓮頭蓋唔洗拆件、有駕駛倉同卡米拉喺入面、紅蓮心口副黑超插得比較實
而手腳關節申長嘅變型結構邊個好就見仁見智
千值練直接拉長實在太方便但就少左變型嘅玩味
Bandai就多少少機關黎收納延長嘅部份可玩性相對高
但手踭位就做唔到千值練嗰隻球型關節冇咁美觀
但合體成紅蓮螺巖之後Bandai版造型唔似得千值練咁呆
比較似動畫入面較生動嘅造型
個大鑽真心可有可無
要黎重現巨鑽個氣勢又冇乜必要整個可迴轉嘅大鑽
可能Bandai覺得遲人哋咁多先出點都要有啲獨有gimmick掛
最後未知嘅就係合金成份
呢方面都應該幾難超越千值練
如果打和嘅Bandai都算入得過

膠魂可取之處係有望跌價落到千頭
今日Ins已經低見1600
bandai近年合金魂係得大鐵人17叫值錢啲
其他全部都跳

呢幾年合金市場競爭咁大
膠魂走原設路線冇乜機會發到圍
隻高狄安出到一pat 野咁, 我都係等到佢大跌搏一搏最後千2入, 唔係情意結連買都唔想買
如果一早知Pose+會出, 合膠魂千二都肯定唔會買, 但P+ 唔知洗唔洗等3,5,7年 隨時最後唔出
600比左個鑽
主体1千比盡

其實睇到呢隻天元算有心做嘅
但係都可以觀望吓會唔會落到真三一歷史低位
通販膠魂越跌越有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞