美帝崩裂 討論區

305 回覆
112 Like 14 Dislike
有人屌套戲亂鳩咁寫戰地記者,我就覺得佢直頭改晒戰地記者既設定, 唔多唔少佢想講佢地都係反抗軍既一份子, 佢地拎相機影相好似揸鎗咁,佢地,都係有能力推翻反民主,屠殺人民既美國總統
野外有 但啲兵會唔會咁樣保護佢就唔知
雖然套戲唔打算清楚交代,但都有提過佢解散咗FBI同空襲美國公民
有,但係唔多
大部分唔會貿貿然咁衝去戰區,仲要衝咁前
你要聽你個editor既指令,邊度可以去幾時要撤離
Pablo Escobar死嗰陣都係咁樣影
its the same picture
啱啱睇完 三百蚊美金淨係夠買一份三文治究竟個經濟要崩潰到點樣先會發生呢樣嘢
見到美國本土城市變咗戰場都幾震撼
其實點都有d人會去到前線
不過就算唔係最前線都唔代表無野做到
雖然都要講彩數

記者本來就係有能力揭露官媒無講到的一面
當年美國人反越戰就係因為有d戰地記者唔要做喉舌而影到d驚世作品
先至令當年d美國人發現原來他們的軍隊或南越並不是想像般正義
咁當然一定有人係會衝前
一入到戰區就要除咗指令 亦都要靠自己判斷力
不過呢套野淨係一味衝前最accurate反而係入咗個遊樂場嗰幕
解散FBI就削弱左政府既力量,似係多少少理據令民軍打得贏美軍
鎗頭向人民應該係致命傷, 仲有延長總統最長連任次數都證明民選總統既制度崩壞左,夠晒誘因去解釋點解呢個國家去到呢個境地

套戲最錯應該係做咩要人用腦估估吓, 一早講完然後打打打咁套戲咪100分囉!
屌你老母死打手,推一次我就貼一次

Giant piece of shit!
睇咗一個鐘頭都未入戲,頂唔順走咗
不如改個名叫”記者育成記”個觀感即刻fit晒

開頭用半個鐘時間,交代主角喺只係類似香港2019咁嘅現場,認識咗一個想做記者嘅靚妹,之後返到酒店lobby,同同事討論應唔應該俾佢跟隊

係呀,你冇睇錯,用半個鐘時間交代呢啲咁嘅垃圾劇情
完全同咩美國內戰扯唔上關係
場景,度對白,攝影,CG乜鳩都慳返

之後有三個字係講佢哋去華盛頓經過加油站,同武裝分子deal俾唔俾加油,同埋處決人質,但係最後係冇處決到

仲有三個字係講佢哋去到一個由廢棄大球場,跟住女主角同靚妹又喺度傾心路歷程

廿幾歲人睇過最撚差呢套戲
咁崩裂原因、打打打都好明顯唔係呢套戲嘅重心
事前知道主題嘅話睇嘅感覺差好遠,模糊咗背景反而係好處,美國以外嘅人都代入到,同埋避免失焦成探討美國政治
只能講佢個中文名同trailer 令人有錯誤期望
我覺得呢套叫「偽記錄片式」電影就幾好
如果係傳統故事電影,要起承轉合,由頭講到尾
但呢套片幾乎省略哂「起」果part,就令到好似現實咁,有時一件大事/戰爭發生左,起因、觸發點未知好多人都好清楚,加上累積因素就越演越大,火燒燎原咁一發不可收拾

以往D戰爭片都係士兵、特工、總統呢D有份直接參與者的角度出發,對戰時有唔係你死就我亡的對立關係,無乜空間俾人諗對錯,但呢套由第三者以記者角度睇,抽身咁睇戰爭,每一個人中槍、死亡都其實係一樣,勝者為王敗者為寇

著到咁都知底褲係咩
個樣kai呱
今晚終於睇咗, 全場好少人
見啲意見咁兩極, 打咗底預唔好睇, 反而就覺得OK唔錯,
前半後節奏慢少少, 之但係又唔係講到咁悶, 預咗佢唔係爽片, 所以臨場大戰覺得反而有驚喜, 全靠啲音效冇L得頂.
我已經唔係睇IMAX, 音效都好L正, 如果屋企睇一定冇呢個效果, 聽聲都收晒貨
有好多人提到冇講點解要打呢場仗, 我同意上面有人講呢個對呢套戲黎講根本唔重要, 而且都有提過幾點關於講於個總統幾閪又炸9平民
一講WF係加州同德州, 即時念過得唔得呀, 但美國啲州又可以各自為政, 又唔係冇可能既. 但最大原因似係用呢兩個州都可能係政治因素, 兩黨都有份.
個總統條紅tie, 明顯係影射trump trump, 呢樣最on9
影射先唔on9
呢點正正反映左美國強大唔止硬件,仲連內心都強,炸白宮、殺總統、內戰,呢D都拍得上得

望下近日,有議員連正義迴廊呢D社會議題電影都話想禁咁,反差幾大
你望下有乜野人支持你
等左右派都各取所需啫
就好似大陸上周處,啲評論話陳以文係蔡英文咁
呢個做法幾聰明,乜人睇乜野
反正呢個位唔係佢重點
未仔細諗,但大概係想講身份呢樣野
連處決人質都講得出咁你對佢既意見有乜期望?
條友仲衰過加油站啲人 佢哋都諗緊好唔好吊多幾日打多幾下放佢哋走算
條友就一心想見到有人死
on9唔係指拍唔拍得暗示邊個總統, 而係佢一方面又用加州同德州, 兩個都唔同黨既支持州份, 好似好公平, 但另一方面又係想屌trump, 唔係話唔屌得trump, 之但係如果講邊個廢, 唔見得biden而家有幾好
要畫公仔畫出腸同總之要啲劇情殺殺殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞