美帝崩裂 討論區

305 回覆
112 Like 14 Dislike
時間長短唔影響,根本就冇諗住講
愚見覺得內戰點解發生其實係完全唔重要,因為turn out導演都係透過呢場內戰去諷刺返而家真實社會。
例如啲總統/高官/名人/明星平時就算點樣營造到自己身份地位高高在上,好似同其他人與別不同咁,背後其實佢地都只不過係人一個,死到臨頭咪又係同普通人無分別;
狙擊手/殺手/WF啲軍人都好體現到而家啲人嘅二元對立。總之所有野就非黑即白,你講嘅野唔啱聽、做嘅野唔啱心水、身份立場同我唔同嘅,就當咗係敵人咁想你死;
去到嗰個望落好似天下太平嘅小鎮,入面嘅人就係到呃自己出面一切正常,又或者覺得獨善其身就會無事,但其實背後都係比人監控緊/操控緊;
甚至乎記者嗰方面,WF啲軍人咁照顧啲press只係因為佢地幫緊WF報導/影低WF做嘅好事。如果調轉WF係做緊壞事嘅話,應該第一時間就會啡低班press先。
仲有好多細位其實值得大家細味/反思,所以真係唔好預係爆谷娛樂爽片咁睇
靚妹跌落死屍坑嗰個shot真係好震撼好有後勁,睇完係咁諗起呢幕
A24拍開文青片
呢套對一般觀眾嚟講係無頭無尾,配樂又懶歡樂咁,但好多發人深省地方
呢套片預左兩極 有冇人好like
個人覺得佢skip晒所有背景context係聰明
單刀直入用電影語言模擬內戰Scale up係點(聲效都做得好好)

Narrative上就用記者身份慢慢帶你探索一個槍權國家打內戰會有既情景 例如有人會無啦啦射鳩你 你又唔知邊個 仲有去其他地方隨時會撞到激進極右既不安感之類

反政府既陣營其實乜人都有 套戲係立場上既含蓄其實都岩

Jesse plemons個場真係重心好有張力

尾段仲滿足埋觀眾 有大畫面做反抗軍殺入白宮 娛樂性十足 所有野都點到即止

要講缺點一定有 例如記者太無敵 但我覺得呢套既重心係假想美國內戰發生既沉浸體驗 所以有d位一定犧牲咗 但用無敵記者角度road trip先成就到呢個視點/體驗

最後我覺得美國以家立場咁撕裂 仲有咁多極右同無政府主義者 呢個scenario唔係無可能 當然呢套既假想係科幻左就算發生都冇可能殺到入白宮咁癲

我知好多人覺得伏 不過我係真心鐘意 覺得導演執行上做得好好 好有臨場感
對美國政治無興趣,適唔適合睇呢套?
美國真係內戰,白宮外應該重兵駐守
適合,俾你見識下真正既美國佬有幾癲
基本上反抗聯盟軍力冇可能比得上政府
God bless usa
越黎越鍾意美國

美軍來了我帶路
啲評價咁兩極, 都係要入場睇吓先知乜料
test

測試
A24啲戲好多都係咁
屌你老母死打手,推一次我就貼一次

Giant piece of shit!
睇咗一個鐘頭都未入戲,頂唔順走咗
不如改個名叫”記者育成記”個觀感即刻fit晒

開頭用半個鐘時間,交代主角喺只係類似香港2019咁嘅現場,認識咗一個想做記者嘅靚妹,之後返到酒店lobby,同同事討論應唔應該俾佢跟隊

係呀,你冇睇錯,用半個鐘時間交代呢啲咁嘅垃圾劇情
完全同咩美國內戰扯唔上關係
場景,度對白,攝影,CG乜鳩都慳返

之後有三個字係講佢哋去華盛頓經過加油站,同武裝分子deal俾唔俾加油,同埋處決人質,但係最後係冇處決到

仲有三個字係講佢哋去到一個由廢棄大球場,跟住女主角同靚妹又喺度傾心路歷程

廿幾歲人睇過最撚差呢套戲
我會話套戲唔啱我
睇咗預告+文字簡介入場
前題係, 唔好當佢係打仗爽片,佢唔係!

仲有就係, 嘗試唔好有前設去諗個劇情有乜可能咁發生, 佢係想人諗點解呢個國家會變成咁
補返圖證明A24缺錢拍垃圾
USA USA
你有冇睇過 A24… 人家唔是拍商業片的
成套戲只係為左鋪排最後一幕,WF + PRESS 正氣凜然地記錄處決美國總統,要觀眾反思何為「正當性」,thats all.
設定係廿年後,仲有香港已經好好
同lee做戰地記者一樣,拍套戲俾大家知內戰係咩樣,避免發生
張相好cult,嗰感覺
如果個總統有能力令呢兩個state連埋, 知佢好撚乞人憎, 但好好奇佢做左d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞