美帝崩裂 討論區

305 回覆
112 Like 14 Dislike
大陸連拍既機會都冇
作文交工課都唔得啦
Hong Kong……
So China
殺平民
空軍出一架b-2 對面已經可以骨灰都無剩
如果幾年前睇到呢個位會覺得怪
而家就好貼切
頭先喺戲院睇笑咗出嚟
傻啦,你炸到點都好,最尾都要靠陸軍執手尾,途非你放嗰粒係核彈
係咪唔值得睇IMAX版?
The Pianist 都可以拍得好好睇啦
俾預告fake咗以為戰爭片,頭半悶到癲
好彩冇買 imax 版,咁大個 mon 睇啲主傾心事、買衫把鬼?
睇完
條靚妹on99
內戰 將軍一樣可以叛變
你見佢有戰鬥機就知
A24發行姐呢套
如果佢哋自己搵導演拍可能會好睇啲

不過講開
有冇人知呢套喺香港,係邊個片商買番黎播?

中文片名柒到仆街都算
屌你老母
啲字幕亂鳩咁譯,識唔識英文㗎?

是但講幾個例子:

講緊阿Joel見到夜晚嗰啲戰火瀰漫嘅景象,感到好興奮同期待:
“…Makes me hard” -> 「….讓我很難受」 Hard係hard on,暗指扯晒旗好撚興奮呀難乜嘢受

後生女覆述緊主角以前嘅威水史:
“Youngest Magnum photographer ever” -> 「最年輕的偉大攝影師」
Magnum 係知名攝影通訊社,咁樣都唔識
以為講緊magnum opus 好撚偉大?

後生女沖完菲林相,主角同佢講要影好多張先有一張正嘢:
”The ratio of a keeper is 30 to 1” -> 「守門員的撲救率是30比1」
屌,keeper一定係解goalkeeper?keeper即係你要嗰張相呀

明明之前A24發行既另一套Dream Scenario
字幕翻譯得好撚出色
一來文白夾雜,夠晒本土
仲有玩幾句港產片同周星馳啲經典對白Reference (驚唔驚喜、意唔意外etc)
絕對係另眼相看,呢啲真係戲院先睇到,因為Streaming都係台灣譯法

今次呢套都唔知邊間片商買番黎,垃撚柒圾
見都多人鬧, 已經唔有任何期望, 可能仲有驚喜
有無人揾到結尾張相,post上泥
係洲立發行
有冇人覺得唔改呢個中文戲名連上都無得上
美國各州的國民警衛軍本身就係該州軍隊
編制同裝備都基本上係正規軍級別
如果真係打內戰就會係各州各自為政
正規軍贏梗架咩
真,令人諗起2019
A24竟然出呢套垃圾
完全冇撚提過老美分裂原因 女主最後又柒撚懞懞咁
啶撚咗舊幾水睇imax
呢d係點解會睇imax架
去cgv睇50蚊咪算
“”係“”改返“”戲“”
諗住係大場面戰爭片
一個代表民主黨 一個代表共和黨
點解用連成一線根本就唔重要
用呢兩個州最主要係唔想比人覺得劇組有某個立場姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞