考牌的禁忌話題 – 買簽名?

162 回覆
24 Like 9 Dislike
私營更加唔會理依啲上名野
Shk Henderson 果啲直頭有哂專屬長期合作伙伴
指定要某某公司嘅某某做佢地嘅 project director 同 project manager,單單都係佢地又如何
Project manager 就可能困身上唔到咁多單
Project director 咪又果堆 big name 一個名上幾十單
自己單嘢嘅o chart都唔會好關心,更何況係幫人義工嘅行為

又有啲細developer, 坐PM位嘅都係非建築專業如marketing/會計出身,佢地邊有咁嘅能力或閒情去update呢個所謂嘅system
指定左都好
但好多時a君一條友
係唔同client 到上名
加起d數量 排爆你schedule 都唔夠排
a君出影分身都搞唔掂

相熟既客之外 要認真招呼
其他都係貨不對辦
一係開一兩次會就失蹤
俾人出email提先又開返一兩次會

如果公司換個一樣料/ 有料到都好
但多數都係叫ae開會
俾人屌到頂唔順先叫大佬黎
咁搞法都合理?
顧問聯會有冇檢討過自己既營商手法?

判頭都好d
好多時係全職一兩單

只可以話 顧問係自己做衰自己
好多野都係行業要自我監管
特別係專業人士
但我完全睇唔到上述問題
佢地監管過d咩
做任何嘢要具備可操作性,首先係要考慮邊方有利益

叫個R.P.E.對Client申報佢只掂呢一單?冇話唔得㗎,但問題係,隔離有單細job人地team攞咗佢CV上名,可能連佢自己都唔知道
其實管制每位RPE既工作處理量/上名
係對業界有好處
一來提升質素
二來俾機會其他人
但都係動了「蛋糕」
如果醫生只需要簽名
睇症 開藥 手術 就由就其它人代勞
咁仲有冇咁高reputation?
都冇可能唔出事

但 建築 測量 工程就係咁
上咗位全部做PM
冇人再行 technical path
呢講都係其中一個變差既成因
個個只係想「不學無術」去做高層
成行既風氣係鼓勵你「吹水」多過「有知識」

愈來愈多人 包括我 既根基打得差
上面唔教又無時間教
出貨果陣完全睇都唔睇 都無時間睇
咁你話點會做得好?

你去考牌就玩你
見你業主/政府就吹下水
見你顧問判頂就問d十世唔用既野
然後同你講根基打得唔穩

個training 又係業界同學會提供
Job reference 又係公司俾
公司又同HKIE關係密切
但就話你「學藝不精」
咁你玩撚哂啦
偽命題,個邏輯第一環已經錯咗

如果唔係由醫生做手術或對病人用藥,就要先修改法例cap.161, 因為法律條文寫得相當清楚,只有cap161註冊下嘅醫生先有資格對病人做手術或用藥,否則就犯法要坐監。醫生個reputation唔止建基於社會傳統、或責任重大,而係法律條文對佢地工作範疇嘅排他性

工程師除咗可簽一堆唔太重要嘅文件外,邊有咁嘅排他性法律保護?計個cooling load搵個未畢業嘅商科I大仔計都得,洗唔洗一定要註冊專業工程師R.P.E.先計得?又有冇法例條文阻止一個marketing出身嘅人做Client PM?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞