考牌的禁忌話題 – 買簽名?

162 回覆
24 Like 9 Dislike
供求定律保住自己人工
人地晚晚同啲大佬啪啪啪又同你講咩
所以香港工程界其實同大陸冇咩分別

Sorry , 係大陸佬都冇咁賴皮
我發覺有d工面試又係咁
特別係BS類
風火水電
無咩可能咩都熟
見工個陣真係要拜下神
其實BS 類又睇你in 咩工, 又真係有佢需要
好似你in consultant/ sub con, 咁自然係邊term 人in 你就問邊樣
in 業主/ main con, 就自然問晒你風火水電
保護主義
所以考黎把尻咩,搵到錢就算啦
以前做顧問都話易考牌,仲有動力比人捱,宜家做顧問都要歷盡千劫先可以考,仲要唔係特別高合格
考唔到政府GE,一心搵錢就算啦
我識幾個poly仔夾份出去判三沙請人穿線,做喉,佢自己包畫圖,宜家佢哋都搵唔少啦
正常HR就算唔識工程學會嘅野,但請呢president位,點都有做background check,例如send email d學會問吓係咪有呢個人,佢擺明就係有人事介紹入去,所以連background check都冇

行內一睇QS 又CIBSE已經知咩料,我CIBSE +CIOB仲可以吹到過去,QS +CIBSE ,開佢底牌啦
HKIE卜會長﹕
我們做得很好,我不見得HKIE考牌的passing rate比外國學會低,我們完全沒問題,只係有人亂講惡意中傷我地。你地知唔知HKIE在國際上的地位是很高的,我們拿了多項世界冠軍。總之我們並無任何問題,有問題嘅都只係認為HKIE有問題嘅人。

仲有必要同佢講落去?
其實都係近一兩年HKIE先疑似醒覺
好多問題係Elephant in the room 既級數

其實一眾高層都唔敢講出聲
以前仲可以厄下小朋友 資訊唔夠多
而且無乜得選擇先入行
依家UK 加拿大 紐西蘭 澳洲輪住吸人材
開始真係唔夠新血先知驚
可惜都太遲 名聲壞咗就係壞咗
錢又出唔到 人又無 仲要左閘右閘
想有人加入都難
中學生一聽HKIE個朵都知咩事
個個上高登連登 仲有親朋戚友分享

講返HKIE 幾落後幾弱
連加入電子application 都講左起馬5年
1F3M 要求 考官問題 制度問題通通一味拖
想救都難 仲唔大刀闊斧改革
下下都話有好多勢力又多老前輩搞到寸步難行
仲要都唔知那裏來的自信 覺得自己好好
呢鋪真係神仙都難救
成個香港都係咁啦,殺雞取卵
自己收成期就要騎住下面一世,佢退休先比少少餅碎你食
HKIE個朵臭到無倫,除咗班考官外

玩學會班人基本上都係刷完CV就拍屎忽走

嗱,冇屈佢地,上HKIE官網攞起佢地啲年報工作報告睇下就明
好多時不能要求義工要太高
做一兩屆唔做都好正常
始終要俾人上位及傳承

咁你肯去付出去玩活動
有回報係合情合理
(例如有多d tips考牌 易d搵工等等)

又例如近排香港都出左一位好年輕既FCIBSE
佢係成日幫手搞活動 promote BS
仲要sub仔出身+油大畢業
但好多人保佢考CIBSE
仲RRA到HKIE

只係依咁多屬會既氛圍 仲有印象
都係俾人覺得圍威喂
個牌難考 又無乜準則
咪要靠其他方式去提升機會率
(例如識個有權有勢既人同你簽 考之前幫你打去interviewer 到關心下)
即係識人就考到
你覺得依個文化無問題咩?
冇問題既
就唔會無人入行啦

依家要玩到靠識人
一係出身好
先有機會考到
以我來計, 我就Chart咗IET,
我本身就唔介意一年畀多幾千會費拎個Ir頭銜.
但而家RRA又要再in過就不了. Ir咗就唔會再升職加人工
義工=可hea做呢個邏輯有問題

舉個例你會易明啲

有人跌落水,一班觀眾圍觀,佢地都唔熟水性

忽然有個人跳出嚟,話“我嚟,我去救”

但條友鳩噏完就算,慢條斯理冇行動

佢衝得出嚟話“我去救”,唔係逞完英雄就完,而係主動承諾咗救人呢個責任

遇溺者,群眾都對你將來嘅行動寄予厚望,唔係一句話“做義工唔好咁多要求”就完事

更何況hkie係楂住頒發專業資格生死大權,更加必須做好
拿....
我只係想講"唔好太高要求"
即係唔使整到又龍又鳳咁
大家都唔求佢完美

如果用PERFORMANCE BASE 去諗
佢連合唔合格都成問題
如果公司已經認CEng IET, 又真係冇乜必要嘥錢攞個MHKIE, 我識好多人都係咁
暫時未見到有公司咁串唔認 CEng 叫有牌
講真,要RPE簽野簽cooling tower簽chiller,都係搵Director 簽,有幾可叫個SE/ Principal e簽,CEng夠做,除非升到上AD先諗下R唔RRA返HKIE
睇面試者多唔多,有政府/公營暗盤會排除冇mhkie/rpe嘅人參加面試
其實要解決唔難
但會碰到高層們既「蛋糕」
所以寸步難行
一個人掛幾廿單私人project, 邊咁容易周到吖

就算周到又點?的佢去坐監?
大單工務工程想同時上兩單都唔易

私人project搞system限上名...完全唔具備可操作性,咁多間大大小小嘅developer, 就算有呢個system, 都唔會有人咁得閒update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞