考牌的禁忌話題 – 買簽名?

162 回覆
24 Like 9 Dislike
聽講? 聽邊個講?
我3個fd上年由imeche RRA HKIE MCL, 3個都要in
早年95%直過
近年10%直過,HKIE講到明任何經UK panel考返嚟嘅人,必定會翻閹
Hk panel都要
Chairman 講左
幾十年前咁要去某幾間公司搵人地fellow幫你簽咩?
依家唔好話member周街都係,fellow都大把啦
背書呢個terms用得好。
背書係有揹飛既意思。
但係依加考生肥左, supporter有冇後果? 無
考生用假資料入application, supporter有冇責任? 無
既然都無揹飛既意義, 咁仲背書黎做咩?

你話係傳統要keep番唔係唔得, 唔洗1F3M咁多囉
唔好玩啦
Fellow 級既人9成都director grade
多數得一線大公司先可能有

fellow 仲要E&m related 真係唔多
大家都係返工做野 唔係黎打牙胶吹水
我做乜要專登搵咁多人去簽
仲要fellow? 那怕wsp 都無咁多fellow俾你搵

就算有
又會留難下你
好大機會話你未夠班 去拖住唔俾你考
即使我有資格簽都好,都唔敢茂茂然幫人簽啦。
一陣間好似之前嗰單咁,隊啲假project假cv假公司假學歷比我簽,我咪比佢過咗一大棟?
聽講以前JRP有人被CM Chung拖咗十四年都唔肯簽佢去考,長時間PUA一個廉價奴工。
人生有幾多個十四年?
你share個blog都有講喎,等左十幾年都唔簽

真係好sad,唔使問一定係男。但如果係靚女,又使唔使付出呢

香港做工程真係要放得低,考唔到牌都搵到飯食既

之前去EMSD seminar,有個聽得出好勁既講者,就退休都仲係E,無得升,時也命也
如果果位人兄唔係玩膠, 咁佢可能係講緊civil
Civil果邊個生態同E&M好唔同
唔考hkie咪得
hkie比勁人考嫁
你指嘅係Arup Clement Chung? 佢玩咗人幾多年?
無撚錯
First degree ME? Chart IMechE? RRA HKIE (MCL)?
記得朋友2019年chart imeche , 2020 入紙RRA hkie 2021年批
另一個朋友2018年chart imeche , 2019 轉hkie 2021年批
https://lihkg.com/thread/3465699/page/1
唔通靚女就可以係工程界打橫行?

除非係靚女,否則埋堆混圈子都好,三鳩唔識七,邊個肯幫麻甩仔簽吖
精算都係純考試都無問題,我唔係好明你想帶出乜?
好多人first degree mech 做bs 冷氣都搞
我都識Lee d人可以用一打黎計
仲親口問過advisory panel
都話所有要in

如果有人可以唔使
咁理據係咩?
如果你出份野好小人用/考
但用一次就唔可以再用
令到考核成本大增

唔係唔得
而係無咁既人力物力仲有錢
考唔到牌都搵到食雖然係事實
但對個d原本想考牌迫做奴工既人好唔公平
都浪費左唔知幾多時間

一早唔諗考牌個班就輕鬆好多

一對比就
三個都係 ME degree, Chart IMechE, RRA HKIE MCL

你果兩個friend好多年經驗定做公營機構?如果兩個都唔係,就係好彩係HKIE MCL收緊前入左紙。
我幾個FD

2010 First degree ME, 2016 Master ME, 2019 char IMechE pass, 2021 RRA MHKIE MCL fail, 2023過冷河期再RRA fail

佢班同學仲有好幾個都係咁上下時期類似學歷經驗,rra mcl都係 fail

HKIE MCL嘅潛規則係,只要見到係BS experience, 暗盤係直接fail, 佢地要趕晒呢啲人返HKIE BSS,少啲人簽天秤吊機爭飯食
大家掂既project唔同 要識既野已經唔同
更何況仲要細分風火水電
正解

道理好簡單,DSE出一份英文/中文卷,一年有四萬幾人考,即使出卷成本去到一千萬一份到好,都係四萬幾人平攤;

但BS工程,一年可能得百零二百人考,邊個出卷?出卷/監考/改卷等等嘅人力成本邊個負責?
所以英式嗰種competence based嘅考試制度一樣有佢嘅優點,要考生掌握個思考/能力模式活學活用,而唔係死記硬背一大堆可能一世都用唔著嘅資料。

不過呢個制度要work, 大前提係"人"要信得過

可惜香港班屎忽鬼就係信唔過,淨係識得玩潛規則
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞