考牌的禁忌話題 – 買簽名?

162 回覆
24 Like 9 Dislike
路邊社小道消息
一簽左就跟一世
佢地都有做BS, 不過仲有冇其他經驗就唔知
佢地初期做 main con ,轉會果陣都10年上下經驗
會唔會係申請信寫得詳唔詳細都有分別?
寫工作經驗你列出幾項同寫寫經驗分享感覺差好遠
精算為例,有好多份卷,每份卷專考一方面,每份卷都要收錢,通常pass咗就公司比,考齊先可以拎牌,通常3-5年先考得哂
咁應該係你朋友好彩。近一兩年RRA MCL既人應該係全部比人捉去interview
想知英國改成點
呢個唔係重點喎

考牌要求係要你識晒風火水電
你去見board 好人既咪問返你做嗰範
killer 既就專問你唔熟, 例如你做冷氣咪係咁問你PD
做電就問你chiller 咩原理, 吹咩
惡性循環,低下手段留人,人地考到牌就走,但佢為左喺呢行,又可能咁樣對新人
佢考晒你風火水電,答到比你pass, 已經係好良心嘅考官

最撚弊係遇到KT Check嗰種撚屌,佢心目中只有chiller 冷氣係BS(佢親口講嘅,話做fire就去fire discipline, 做電嘅去叉ELL, 嚟bs做乜)。
考嗰陣見你做building電考hkie bss心裡面已暗盤肥你,但面試嗰陣佢又唔問你冷氣喎,只問電,驚被投訴。考完,你乜都答到答啱晒都好,咪copy and paste 一堆standard template嚟肥你。
所以先話, 咩掂project 唔同嗰啲先要見board 係on9 既

香港HKIE 就係唔想咁多人入會爭飯食, 同英國佬思維係想多啲人入會交流係兩回事
其實又唔係喎
你BS 出份野叫你答, 就算年年一樣比你背埋入去, 你都未必過到
電牌就真係智障既

基本上做夠5年都未必肯簽
做唔夠就一定唔洗諗, 一定唔簽

即係要拎電牌最基本要求係做同一公司5年 + 奶揸電牌條友鞋底
邊關事吖,總之唔乎合潛規則嗰啲就要見board呃你交幾千蚊,撚你一輪再肥你

有人總結過一系列潛規則,在何種情況下最有可能被「翻閹」?
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bsmcibsecengrrasmhkierpe.html

如上文所述,會被「翻閹」與否,與選擇英國或香港考官並無任何關係。

由於RRA中的互認協議條款不夠明確,導致每位HKIE的考官按照自己的方式解讀,進而形成了一套「潛規則」(Unwritten rules)。 這套「潛規則」大致可以總結為以下幾點:

- 對於MCIBSE CEng RRA HKIE(BSS)而言,上文已說說過,如果應徵者不具備BS學位;大學畢業後沒有滿六年的顧問經驗;或者大學畢業後沒有滿十年的判頭經驗,那麼很有可能被「翻閹」。[/purple]

- 對於MIMechE CEng RRA HKIE(MCL)而言,基本上任何情況都會被「翻閹」。

- 對於MIET CEng RRA HKIE(ELL)而言,除非應徵者是大電(Electrical Engineering)畢業,且相關工作經歷與大電相關並持有電工C0牌,否則很有可能被「翻閹」。

滿足了上述條件並不意味著一定不會被「翻閹」,因此可以說,基本上取決於檢查你RRA表格及資料的幾個考官的主觀判斷。 然而,每個考官心中的標準又不一樣,導致了一系列混亂及難以預計的情況。
冇話唔得嘅,咪好似HKIA考試咁,佢地都要考份BS卷,都係題庫出堆MC

HKIA BS Exam Paper
https://www.hkia.net/uploads/en/page/BEdA/PA/Guidebook/HKIA%20Paper%204%20Book_HKIA%20Paper%204%20Study%20Guide_Final.pdf

不過最終可能埋唔到堆嘅人情況更差,圈內人個個楂住個題庫輕鬆過關;但埋唔到堆嘅就硬食個考試
見board 就係要比機會HKIE 玩人治啫
因為成件事好主觀, 佢覺得你唔得就係唔得, 同考車一樣
佢要放你就點都放到, 要肥你求其話你衰一樣都肥
講緊筆試唔合理呀
如果你叉BSS一定要你四範都識咁成個discipline 執得啦
係㗎,肥你係好簡單

以前玩法係求其問你本code一個數字唔識肥你,或做冷氣問你消防嘅某舊配件嘅細節參數嚟肥你。後尾咁玩法被人投訴/上訴得多,而家有高階玩玩法。

高階玩法係點?考官會响你面試嗰陣問返你report入面嘅嘢,工作經驗嘅嘢,你都識答晒,當你滿心歡喜出返嚟以為遇到好考官嗰陣,點知收到信,就係一大段copy and paste standard template話你點唔滿足competence肥你,睇到你莫明奇妙一頭霧水。
HKIE BSS指引就冇寫明考生要識晒風火水電

但到落場考就另一回事,啲HKIE考官都有自己心目中嗰套潛規則

好似KT Cheuk咁,你唔係做冷氣嘅,咪直接肥你,連冷氣嘢都廢事問你
btw 有冇人試過搵考牌顧問?收幾錢架?
兩、三皮,主要都係幫你買個簽名,好搵笨柒
電牌考試就係一個好例子,C 牌考試合格率係個位數
香港工程界數一數二難嘅考試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞