考牌的禁忌話題 – 買簽名?

162 回覆
24 Like 9 Dislike
近排RRA 過去 MCL應該都知,panel 已經講清楚係100% 要 interview,只要你係香港做嘢,不論你first degree 係咪 mechan,有冇行 scheme A都好
除非你係英國做嘢
仲有考生考唔到係考生唔達標,責任不在 hkie
因為 emsd 覺得只有公司信先證明到申請人真係返工做電
其實幾九唔搭八
用香港經驗考英國牌,再用英國牌加香港經驗換番香港牌要重新評核,但如果用英國牌加英國經驗換番香港牌竟然可以直過,so ridiculous
睇個勢,由IET, IMechE, CIBSE RRA去HKIE只會愈黎愈辣,我估最終應該會做到除左搵少兩個人簽名之外,RRA係會同General Experience Route差不多
卜sir 本身 civil人
喺佢角度嚟講
小部份考官=小部分細discipline
冇講錯
咁不如改名叫 hong kong institution of civil engineers
Civil 本身大部份人都係RRA
有幾可係考 HKIE civil
咁係因為啲civil人完scheme 果下已經可以直報ICE
好多人甚至乎chart 埋 都未夠鍾比入form 考MHKIE
HKIE要加多年responsible year 先比入紙

雖然結果一樣 但原因唔同
因為佢目的唔係希望大家嘅資格有認受性,係迫你香港畢業生加入佢呢個小圈子
HKIE 最多話以前 RRA 無揸正黎做,依家揸番正黎做,RRA 見唔到英國經驗一律要再 assess 過,就如你所講,為左迫啲人一開始就要行直考 HKIE 條路
一早應該要 成個會根本就係Civil大晒

UK ICE 地址:
One Great George Street.
Westminster.
London.

HK hkie 地址:
9/F Island Beverley
One Great George Street
Causeway Bay.
Hong Kong.
面試考N展牌,係英國佬留底係香港,以前有英國佬揸莊,班華人圍圍喂極有泡,面試先可以考唒你表達能力,壓力下既表演,自信,技術知識,呢d先係全面考核

不過宜家華人,玩呢d英國佬制度都係唔掂,玩爛咗
唔好玩啦,條女宜家又去咗酒店做大粒啦
條女好似玩咩BSOE識好多老嘢,介紹工比佢

但係而家啲人直考英國會 hkie 都唔認
即係玩小圈子
面試過到鬼佬過唔到XG佬,幾撚好笑
問題係
爆單咁既野出黎
明眼人都睇一個咁後生既人
係幾乎無咩可能同時間有咁多qualification
唔通真係無懷疑過?
HR及學會assessment team有冇盡職盡責?
實有人出黎講:assessor 都係做義工 不能要求太多
呢個理由真係得意
義工就唔使盡責同保持專業?
你take 得個honor 去做到assessor
就要有返對應既責任同義務

真定假都好
入唔入罪都好
本身件事就已經嚴重影響業界同學會名聲
又唔出黎稱清 又唔做野

咁你點叫人信業界?
連把個關都咁不力
人地只會見到
官官相衛
言行不一
無準則可言
道德操守成疑
反而條女冇事?
唔駛啦
ICE 本身有HKA
HKIE執撚左佢啦
係考英國會嘅香港 panel 都唔認,到 RRA 再要俾香港 panel combo 多次
So call無咩資料話佢有事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞