考牌的禁忌話題 – 買簽名?

162 回覆
24 Like 9 Dislike
全名﹕https://elvissharing.blogspot.com/2024/04/blog-post.html

文章討論香港工程師考牌過程中的簽名要求,指出部分學會對簽名要求過於嚴格,導致考生難以獲得簽名支持,甚至選擇購買簽名。作者認為應該調整簽名要求,以適應時代變化並減少不公平現象。

成行都怕人走 教識徒弟無師父
如果你出得夠人工 福利夠
怕咩人走?

根本好多公司都係咁差
用呢種低下既手段去框住人
電牌既情況仲嚴重
為左個牌真係做契弟咁

其實教育下一代 幫下屬考牌
係基本既行業義務
可持續性發展
咁樣搞法 咪無人入行
個個去哂做TO WS
過左成千年,呢d文化都無改,都係驚教識人就搶飯食
正常都唔會走去考hkie
所以冇問題
人地外國考牌搵人簽名為fact check考生資料
香港考牌搵人簽名為逼你埋堆
但埋完又點咪,刷完cv唱完傲程就下屆
師兄好大怨氣
緊係啦,班冚家剷考官暗啞底裡一大堆潛規則,但又唔敢寫出嚟。
呃人報名交報名費,其實暗盤早已預咗肥你,你去到表現幾好都冇用
香港見工面試都係喇
學精算師咁,直接靠考試拎牌最公平
應該 過到 technical written exam 先比 PRI 先把到關
如果gradE 做consultant /client
正正常常 點都夠人簽啦
大把老屎忽玩野,等你做奴工
睇po名就知係工程

其他行頭考牌冇呢d 9野
1. 你份工唔洗要牌
2. 你有牌就會走
3. 你公司d人只係普通mhkie, 唔夠政府d mhkie大粒。 簽你嘅係廢mhkie同勁mhkie, 考到牌嘅時間都唔同
HKIE 的簽名要求視為過於嚴苛並認為它導致了“賣簽名”行為的盛行,這種觀點是對 專業認證嚴謹性的嚴重誤解。4個supporter要求的存在(1F3M),本質上是為了確保applicants 能夠得到行業內 資深同儕的認可和背書,從而保證公眾利益不受 未經充分驗證的 專業工程師 的操守和能力問題影響。對於那些無法從直屬上司或公司內部獲得簽名的考生,問題的核心不在於制度設計,而在於行業內的支持網絡和專業成長 機會分配的不均。此外,對於參與學會活動來「交換」簽名的觀點,這種說法忽略了專業成長和行業貢獻的重要性,將其貶低為一種功利的行為。時代雖然在進步,但專業認證的核心價值和標準 不應因此而妥協或降低。因此,任何對制度的批評和建議都應基於 如何更好地實現這些核心價值,而不是為了滿足 個別考生的便利性。
HKIE嗰班冚家剷一嚟冇能力出試題庫,二嚟點保證佢地出完唔漏比自己友
由簽名改成考試,係為咗從主觀評核變成客觀評核。而點樣保證客觀考試唔好比人作弊,呢個有好多方法。
純筆試即係dse咁,大陸工程師咪係咁玩法
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_16.html?m=1 [BS] 淺談中國內地嘅BS工程師考牌制度及考試

但呢種筆試制度有利亦有弊
https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs.html?m=1
呢個先係重點,考牌需要“買”簽名呢個制度,對工程師嘅專業,或行業發展,到底有乜好處
以華人性格,筆試先公平,interview 呢類講個信字嘅方法只適合自律性高嘅外國人
HKIE咪係好例子,玩殘咗嗰制度
唔係喎,有幾位朋友聽講mech imeche 轉hkie 唔駛in 直批喎
顧問同client都唔係間間夠人簽
有D 顧問係完全無fellow
就算間公司夠人簽, 但係你做開果team無/唔夠, 茂茂然去問人幫你簽都唔係易啦
依家口頭講明
2019後入會既一定要in
除非你有勁到不行既人簽啦
則面睇即係人治 無準則可言
(點解有人一定既人簽就可以bypass 個制度?)

鐘意就渣住條款可以叫人in
唔鐘意就直過
寫d理由低到不行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞