28歲full time谷dse考神科有冇得諗?

332 回覆
136 Like 2084 Dislike
唔知而家啲醫科係咪仲係咁神級
但如果都仲係神級科嘅話
講真唔係勤力就有用
真心講天資
講到尾都係為錢
點解唔試下直接職場努力
你係為錢做醫生定真心想行醫
為錢就算啦 醫生既爸爸 好大機會都係醫生
機會係留比啲醫二代 你係讀到醫就一野入到啦
衰啲講 想搵錢 做地產保險都得啦
或者退而求其次 做護士算啦

如果為理想 都唔係幾建議做醫生
都唔建議最考DSE
仙都唔仙就勸你晒氣 有種咪儲錢自己去外國讀
有個錢咪去外國讀 但都唔好諗到可以用錢買到degree
咪係,有心者唔會理人閒言閒語
你聽佢鳩up啦
佢連讀撚完個master都唔知自己讀緊乜
咁你顛覆咗我常識

不過讀master無乜壓力就真嘅
高分低能咪就係呢個現象種出黎
成日覺得話自己勤力少少就可以讀醫或者做尖子嗰啲人
根本冇見過神人
啲神人基本上係唔使出好多力都咁高分真心天生架
仲要通常佢哋異常專注
真係天生,人地出少少力,就已經到你既極限
恩該見面玩實啦廿八劌啦丈佬
咁我真係識人衰香港AL,去咗美國讀community college拎full scholarship 讀uc berkeley,宜家個邊做醫生買遊艇

做唔做到神人,就睇下你有幾determined
事乜撚主呀, 白卡佬咁 feel, 上面咪有人講左有咩職業

屌你眼高手低有撚錯, 入學難度上面都有人講撚左, 場都入唔到呀你, 仲要入到都未必出到, 仲要成 10 年你先執到業

有本事咪 bookmark 個 post 10 年後同我講做左醫生搵好撚多
讀master會有咩壓力?
有自知之明都唔會未有成果就同人 9up 啦 100 步連 1 步都未行
咁佢會唔會係讀A-Level嘅時候冇比力咋?
我意思係佢讀A-Level嘅時候咪係咪完全冇上過心
有幾好搵辛苦錢
未考專科咪又係十萬左右
40 歲左右考完再出黎掛牌先叫月入幾十萬
呢世界大把野搵錢過做醫生啦
話我離地都咁話
你見上面啲comment,就知幾多人已經認定咗衰一次考試=成世都係廢

其實睇返身邊同事都知,總有勁人但學歷平平。我覺得係幾時開竅同係咪全力以赴
你同佢講呢d無用
同佢講完例子,佢都唔會做到廢柴嚟
有料做醫生,你去做其他都可以平步青雲啦,洗鬼拘泥係醫科上面,又無得訓教,又多屎尿癑痰,又要比病人比教授屌老母。到你果frd 出到嚟40歲應該先啱啱過10萬,你計好條數未
美其名毅行醫路
實質上咪又係收返啲富家子弟,份cv最緊要愈把炮愈好
咁就可以用佢做噱頭,等外面啲人見到位居上流嘅成功人士都要轉行、揀呢間醫學院嚟讀
咁我認同有啲人係未開竅同未全力以赴,又或者未讀啱自己嘅科
但在我而言,神人真係另一個層次呢
佢唔係講讀Poly三寶/ 或者牙醫藥劑呢啲門檻冇咁高?佢講緊用DSE讀醫喎

就係讀書同做嘢都見好多尖子,自問自己都中間中上,但望住佢哋我覺得真係一世都追唔上

不過其實想試咪試,最緊要唔好後悔
打錯曬字咁mean
Full time唔建議
工餘時間操dse囉
衰咗又唔會太大損失
如果你full time 衰咗個cv會空咗
如果你真係好好彩好高分入到醫 揀dental會唔會好啲
起碼比醫科易少少掛?
樓主唔好理佢
一於就做醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞