28歲full time谷dse考神科有冇得諗?

332 回覆
136 Like 2084 Dislike
淨係得mbbs/md做個gp其實都無乜分別啦~

反而聽人講澳洲宜家缺護唔缺醫(好似歐美都係?),nurse頭幾年仲高人工
北美醫科係postgrad
要求啲人讀完ug再考MCAT
高GPA高MCAT同時有一大堆relevant internship/volunteering work先入到

ug得second up已經係一個indicator
讀醫最難唔係個entry門檻
而係後續你讀唔讀到落去
講緊你係要4-5年維持chur dse咁嘅workload
我自己ug都識有人同我同major但年齡大我地個class 2年
後尾先知係medic讀得太辛苦頂唔順transfer出黎
正常個班可能都要30頭30中先考完專科試做幾年退休,樓主可能考得黎都4字了,入唔入到一回事,做公立仲要on call ,個人好快老,勸你諗清
你呢啲on9就真係做看更算,成段野一個example 都俾唔到
上面有巴打比哂例子你啦你咪又係當見唔到,講條撚咩你
咁28歲既恩維應該係點
Non ju 報2nd degree點都會易過重考dse啦
制都改撚咗幾百萬次 你憑咩講會識依家個考試玩法?
In 工程, 屋宇裝備工程 we trust
咁你覆黎托柒咩想執人口水尾抽水又冇point
北美呢種玩法將培養一個醫生時間拉長到最少8年
講緊讀完ug再讀pg
8年冇工作靠父母養再加學費
呢個cost本身唔係普通家庭負擔到
再加上要刷cv
其實進一步固化個階級

我對香港個制度唯一不滿係non jupas quota太多
將醫科名額90%留番比考公開試嘅先啱
30歲先讀1st degree都大有人在
唔通我講多幾個比你條on9聽,你做到咩
上面幾個,你都做唔撚到啦on9嘥撚氣
以為大左十歲會穩贏班𡃁仔𡃁妹
但事實真係好大機會唔係咁
一年時間起碼要追6科既野
學制脫晒節 記憶力又開始冇細個咁好
其實都係另1個地獄黎
事主唔係我~

同埋啲月球人星球人都係外科專科醫生,年紀咁大先學,對手應該震過貓王搞唔掂
其實唔明做咩考dse
每科得1-2% 5**
但我見IB A Level果啲拎A成20% 巴然都係要接近滿分點解唔考外國試
你算9數啦,自己乜料都拋唔出純抽水咪認咗佢囉
不能複讀重考高考 唔識唔好鳩吹啦 大把重讀生 仲有學校出錢特登收高分既重讀生黎刷分
其實如果佢first degree 都唔係first hon, 即係讀書唔係太叻, 咁唔一定要讀 medic 姐?
其實admission係無分jupas同non ju quota
有分嘅唔會每年個ratio都唔同
睇讀咩啦…幾年前我讀master讀自己鍾意個科,先知道讀書係可以咁有趣,考試係當打boss咁玩
香港讀master俾錢買degree緊係開心緊係滿足
難易度DSE>Undergrad>Master 是常識吧
講緊讀dse喎
真係咁熱愛讀dse既話當初就爆左機啦
仲洗等到而家?
比幾多例子你,你乜都做唔到,都可以認咗佢
英國求其讀L完就有得做醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞