28歲full time谷dse考神科有冇得諗?

332 回覆
136 Like 2084 Dislike
28 預你做過幾年前
你同人講考dse
同意樓上,比你辛苦考完仲要捱六年,點搞

真係好想讀,又afford唔到去外國既,等下UST個MD program,仲有唔好白等,讀下啲類近醫療科既master當儲cv
去保加利亞讀好過啦
真係想讀既話 都仲有毅行醫路呢條路既
一直都唔係啦。記得嗰陣校本評核仲計乜野學校分。當你讀差嘅學校想努力,但你啲同學直情唔撚去考
感覺邊個考試適合你多啲
AO
咁討論揾錢ma
到底有幾絕望先會有咁既諗法
劉鑾雄李嘉誠 都無谷過DSE
東大physio
唔適合讀書冇得勉強
講真 你係有一料讀醫嘅 俾力爆一年係真係讀到
因為讀醫嘅有好多都真係臨dse先開始溫 照讀到
其實係真係香港先咁撚on9一試定生死
人地北美撚會理你retake幾多次咩,人地連公開試都唔係唯一指標
佢地係睇你成個package,睇gpa睇mcat睇義工經驗
搞咁多野當然唔係話好易入,但一定唔會好似香港咁撚難
美國咪一樣做撚到醫療大國邊撚個會話美國醫療唔好?
但一定唔係樓主呢啲cv囉
因為香港醫生人工好高
香港讀醫 = 女人個處
第一次冇咗就冇咗
其他科可能仲有機
其實社工仲抵一黎學費平d,二黎早人一年畢業
依家社福個市好好,好多都pt16請你,就算mid pt頂薪都高撚過你做護士
當然護士做私家醫院就好好pay,但得好少人入到
社工早人一年搵多你40萬,成個課程又平過你20萬,加埋成60萬
就算真係當你做到護士,又好好彩搵到份人工好高既
當每個月多你做社工平均5000蚊,都要做10年大家搵到既錢先相同返
工作量大家又冇得比,一個office工舒舒服服,一個係醫院比人點黎點去
都唔明點解仲有咁多人讀護士
其實入咩u 入咩科已經將啲人分咗級
你喺u只係同啲同自己能力差不多嘅人(大部分啦)競爭咋

你話叫你入medic 入gbus仲要做到top 5%就難啫
讀醫唔一定要真係好叻既
美國咪一樣大撚把二三流MO、DO學位
咪一樣畢業到執到業

唔講咁遠,講00年代初讀醫個班香港人
好多都係AL一條A架咋,唔係話唔叻,但一定唔係頂尖
依家咪個個做專科,大撚把做緊月球人
美國醫生人工都係好高
當然冇香港咁離地
屌咪即係second degree 改咗個fancy名咋嘛
你又唔係first hon 又唔係咩名校Oxbridge返嚟報 點會收呀
屌,原來你思維仲跳脫

你屌為錢就應該focus搵錢(非常啱嘅),咁我問你有乜好搵得過醫生,你就話醫生當然好搵但做唔做到先

宜家事主咪就係諗到呢個方法可以搵錢囉,你就講L到好似大把方法可以有醫生嘅收入咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞