28歲full time谷dse考神科有冇得諗?

332 回覆
136 Like 2084 Dislike
屌醒你個fd啦
為錢直接去做保險 大工地盤啦
個收入都唔錯啦

提早7年搵錢
有錢就月供voo qqq brk 美債
唔好拎出黎 賭複利

7年後加埋個收入一定好過你
頭7-15年做神科人fg先搵7-8萬

依個時侯已經買得起樓
你做神科fg 都要再加3-4年先買到

依到係十年差距啊
做埋Houseman 正式註冊都36歲了

人生苦短,有冇其他目標要做?
dental好似冇penalty,可以試下衝
你講明高人工神科,即係想揾錢姐
既然你覺得自己咁叻認真讀就讀到,點解唔學炒股?
你認真讀就一定學得識,大把人炒股揾得多過醫生啦,仲洗乜又dse又再讀degree
發左達記得多謝我
英國好似間間都收?嗰時都識幾個香港人,冇BC去讀
美國就真係未有聽過international去讀醫,pharm就多到仆街
法律 天價 fake news
英國都係有幾間唔收international
英國最多10%international
https://youtu.be/aogNAEYzquI?si=RjA83YaApVjGp5_a
https://youtu.be/23oNGk-Hc_w?si=vA22gyqt0pn-Wjin

讀醫生咁辛苦你讀埋佢, 如果淨係為錢, 大把科都揀得啦
樓主咁想讀,一定唔係為錢啦

講真,醫生個光環咁大,代表勁,專業,社會地位高
真係社會上無咩人係唔尊重醫生
咁仲唔夠
十幾廿歲個腦黃金時期嗰陣 full time讀書都唔得
年近30 part time讀返啲十年冇見過嘅嘢會得?
你唔好跣鳩佢做埋啲無用功啦
2024 年賣2餸飯應該好搵過醫生
想搵錢但搵條最笨柒嘅路咩玩法
返大陸讀囉想做醫生
貴撚到
如果做醫生係夢想咪考囉,如果只係為人工高嘅,都係算鳩數吧啦。
可以試下Apply BNO Visa去蘇格蘭住3年。之後可以免費/用本地人學費(Home Fee)讀當地大學,而嗰3年可以一邊做嘢賺錢一邊預備UCAT同醫學院面試
好彩我當年唔夠班讀medic
咁嘅款,就算俾我摱車邊入到,都應該會drop out走去讀其他科
以佢地份人工
日常生活請個人番黎搞掂哂
完全唔係問題
有個同事30
今年無啦啦話報左dse 英文 1科
話當年英文u 想彌補番個遺憾
想拎3或以上
佢目標清晰
知道搵錢同成績不對等
佢都搵緊40,000一個月但係英文u

佢真係幾勤力 做嘢方面 肯搏肯做
佢知道就算俾佢考到5** 其實人工都唔會有分別

好似樓主咁講
如果純粹為錢
真係好多其他方法搵錢
普通學術嘢都搞唔掂唔好話學救人啦 收檔啦柒頭
其實HA nursing school 4年加埋都唔使15萬學費
EN仲要好多免費
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞