28歲full time谷dse考神科有冇得諗?

332 回覆
136 Like 2084 Dislike
33歲A0非專科,19k人工零積蓄,求翻身
https://lih.kg/2858215
建議樓主翻大陸讀
讀完又有得落翻嚟免試
好過retake dse
試左。入左nursing. 辛苦。
29 9月報 ,溫書
29考 。入學。同學18-25。
讀4年。33-34 畢業。

可能到時都唔會做呢行。
好多人幻想自己雖然自己唔高分,但就高能過班準醫科生
06之後先開始咁誇張
00年代頭都仲係1條A就得
90年代直接A都唔使
不如轉系,對病人和你自己都好
崇拜一群普通人來獲取心靈慰藉,心理更加不正常
踩一群普通人的心理更不正常。
想讀嘅返大陸讀完可以香港考醫生
連登:唔係first hon都係垃圾
都係連登:degree易過dse
如果那一群普通人,一直利用虛無的能力,去威迫社會讓度權力,無理壟斷診治,用法例阻止其他人做最有expertise對病人最好的事,那指出問題的人,心理何有不正常之有?
有問題的是為虎作倀的人,加害香港人尤其是病人。
而唔係到左中年,有做人處事既經驗而去彌補返

That’s why高分低能
做人處事既經驗,係長年累月累積,無價
唔洗偷換概念
呢個post大把人以為自己社會經驗夠,就入到醫科,過到醫科考試
咁低分高能都係冇用就算比你入到,第一個sem咪又係炒晒仲點繼續讀
我只是回應你那一句關於「普通人」的,你的回應沒有提及這個post的甚麼,我何以有「偷換概念」?
咁關醫生壟斷咩事?
問題就是無理壟斷診治,指出問題不是踩。這當然關事。
你呢個就另一範疇啦
但這是「普通人」問題的核心。那些「普通人」沒有相應能力又要搶光所有,這是社會應該要對抗,如世界包括最近的南韓,市民的責任是加入對抗,不是無理崇拜吹捧。
這樣明不明白?
那那些所謂能力高的非普通人中,能有資格,讀得來醫科?
我覺得你的問題問的,應該是「在某問題上誰有能力行醫」。這問題在外國已經有數十年經驗和研究,結果是醫生和護士或其他醫療專業都有各自診治最好的地方,結果是世界大部分地方各專業都診治獨立,近到深圳專科護士都有處方權,在自己做得最好的地方。
南韓政府也剛公佈,會將護士行醫制度化。

仲有成日講讀到書唔代表揾到$黎安慰自己
但其實只係自己讀唔成書

如果講專業人士
讀書同工作能力真係有關係
去做護士算啦
佢覺得自己得咪試吓囉
試咗後唔得再死心,嘥一兩年
唔試就成世un 住un住,成日諗如果我嗰把握個最後機會呢乜乜柒柒
00年代頭肯定唔係

我就係呢個時間a level入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞