28歲full time谷dse考神科有冇得諗?

332 回覆
136 Like 2084 Dislike
其實我有提過外國啲MD會take account of working experience & ethnic,叫佢去working holiday做health sector,不過佢話一年學費連生活費~30萬,根本唔使諗
借十萬過大海過十關
夠努力既話,Poly三寶就可行既。medic既話,就真係好難,成功率極低。
醫科學費一年500k up未計住宿生活同其他雜費

4年MD加加埋埋兩百五十萬走唔甩

入學要考MCAT/GAMSAT 仲有面試面試難關樓豬加油
但係依家政府唔係cut funding 咩?
香港人,特別係年輕一代
連醫學院收生機制係點都未知但好鍾意神化班醫生
就黎30幾歲人仲糾纏係DSE你要搵錢大家專科比你讀啦
大佬美國咁撚多med school
even MD唔得 去啲二三線啲嘅med school讀DO都做到醫生
美國咁撚top都係靠啲最勁嘅精英撐住姐

香港嗰兩間醫學院 國際上都叫有啲知名度
要就咁講易唔易 你揸住5條2去暨南都讀到醫添
不過我認同收second degree都要睇出身(第一次公開試)係on9嘅

同埋可以靠屈分 唔使睇曬成個package 對中學生(which is the majority) 某程度上係好事嚟
你睇下英國美國啲人 玩撚到爆分(雖然唔難)之餘 仲有一大堆才能 比賽去砌好個cv
美國自費幾百萬港紙喎 讀唔嚟囉仲可以去加勒比海啲學校讀 香港班友自私仲要 政府包底畀四萬三一年完全唔同
你真係on9 美國eca鬥撚到傻 窮人含曬撚
澳洲都開始唔行mbbs,始終班中學生只係讀書叻,好多野都未經歷過

要讀多個degree磨練下個意志,先考驗到個candidate 係咪有心讀醫
大佬好正常啫 年輕一代喎 佢哋好細個嗰陣 medic已經係神科啦
講緊而家30歲嘅 係2012年考公開試

正如啲c9永遠都會將律師醫生拍埋一齊 但係你睇下而家兩邊收分差幾遠
澳洲而家叫兩樣都有啦

不過搞笑嘅係 搞到而家澳洲啲人
有啲人係英式MD(類似PhD嘅higher degree
有啲人係美式MD(純粹postgrad版mbbs
搞撚亂曬啲quali

大腦同肌肉一樣

要訓練
年齡唔係問題,直程係優勢

問題係樓主把唔把握到先
點解你覺得自己28歲仲可以勁多d應考生
人地谷左咁多年,你咁多年冇谷,年紀又大
我30歲果時讀個master都覺得自己真係一把年紀
你入到駐校醫務社署就係
幾多人係NGO要跑數
幾多人唔足point
幾多人做唔到ASWO
「點解仲咁多人讀護士」既原因,咪就係因為你前面講關於護士既基本上都係錯嘅。
1. 要搵到高人工或收入既護士工作唔難
2. 要唔要俾人點只是視乎選擇做甚麼護士,在醫院工作性質都可以獨立,甚至可以做單獨服務提供者,尋日新聞講醫健通先有提及這一點。
你仲停留係幾年前既資訊緊係啦
依家連樹仁都一車車入社署、入NGO ASWO
的確唔多機構去到max,但好多已經正正常常一年一年由16去到mid point
放棄啦
DSE又讀唔掂 undergrad 又讀唔掂
NHS 人工太低
樓豬不了
on9仔
為錢讀醫既 10個有9個都讀唔到轉科畢業
為錢一律建議做狗
所以我都話讀醫唔一定要好top先讀到
亦絕對唔覺得樓主想讀返神科係幾咁出奇
你係美國入二三流MD、DO出到黎做下普通醫院既醫生絕對冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞