簽約後撞正業主隱藏債務兼破產 $46萬訂金凍過水

599 回覆
346 Like 8 Dislike
證明到SC有隱瞞就唔同講法,依家要睇個P loan係幾時借
我唔知條友之前同銀行有咩業務,好難評估,不過有1球od 額唔奇
應該成交前就要俾律師樓,唔會係俾大訂個陣啦
層樓4球多啲會有1球od
SC有隱瞞嘅話
佢唔認,唔通你告鳩佢
不過我都同意個關鍵係條數幾時生出嚟
All money契,唔係用層樓做抵押啲loan一樣計晒落去
連登專家屌買家屌AA
同埋筆數個名唔清唔楚,唔似od/credit card
咁做mortgage果時個norm係點?
揀左all money契咪笨柒左

同埋如果係咁
SC都係sin鳩左買家
咁我都無話一定係od , 諗吓啲可能性姐
所以都講咗唔好買樓,租算食一世兩餸飯算
無話笨唔笨柒,銀行都係睇風險姐
有其他嘢一籃子作押都唔出奇
同埋有時銀行appraisal啲決定可以好奇怪
胡說鳩噏咁多次都唔見有法律責任,反而嘩眾取寵咁嘅標題內容水好多人討論
呢個推理好似又幾岩 不過點都係業主仆街
睇下係咪職員疏忽睇漏/個系統做得唔好唔係一個數睇晒喇,職員疏忽會認數既,佢老細都唔會幫佢隱瞞呢隻大獲啦,有隱瞞最多都係判先還果46個比買家再還銀行
乜康城咁平400頭有交易?
我唔係香港做銀行,不過我見過有客層樓維返港紙4球,有1球od
但係渣打回信好明顯無認錯
似無錯

但玩信用卡爆數
個業主食訂都唔似有著數
佢成交到反而仲續到下命
有多少少錢周轉?
依家反而銀行係最大得益者?

綜合睇
業主成交完就無理
無找卡數 / 繼續碌卡
搞到臨正式成交前爆咗
畀渣打截成交??

1)
兩三個月
唔找卡數啲息加手續費係咪去到成球??

2) 話就話會freeze 個額
但我估信用卡可以照用??

最後想問下爸絲打
銀行覆話張確認信好似報價咁有限期
會係幾耐?
我初頭仲以為係ploan
係架,佢月入高/做開生意有商業戶口隨便都借到
但all money契嘅話
當條數交易前已經有
SC應該要喺第一次對數果時披露
因為條數係SC喺層樓嘅權益嚟

條數交易後先生出嚟嘅話仲有趣
SC明知要賣樓
點解仲要借錢

無論如何SC都係唔啱
?
扑傻瓜,變咗落火坑

銀行角度係可以懷疑個業主同呢個新買家夾埋
成交價仲低過去爭銀行嘅按揭
點知你會唔會同新買家夾埋枱底交易
你做按揭借錢無得揀,係果間銀行既個人資產都要計晒落去(包括股票,外幣)都要拎黎還債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞