簽約後撞正業主隱藏債務兼破產 $46萬訂金凍過水

599 回覆
346 Like 8 Dislike
個業主真係識玩 收完買家大訂再老破
https://www.youtube.com/watch?v=m3bPHvsKAPI
😧😧😧
炒狗遇上老破狗
呢單野都幾痴線

個買家好慘
貪平想食人隻車
點知
之後個買家用更低價買返個銀主盤
都幾癲,可以咁屈老破我諗可以揾返十個八個齊齊玩呢招再即刻走佬嘆世界
cls,條仆街真係唔驚比人斬
其實個業主都破產
其實係咪無著數

就咁聽渣打回覆
似係業主簽完約再搞咗啲嘢...?
其實4個月先成交算唔算耐?
咁食夾棍 癲到
買家律師應該有義務去查清楚喎

成交之前個經紀都有義務叫自己上司/相熟律師去望份查冊

依架岀事可以告個地產佬喎
賣樓借盡去移民
玩到咁絕 老破埋
就算銀行拎去銀主盤拍賣
都賣唔番515萬

無謂嘥錢再請律師搞啦無底深潭

擺明裝個局 根本冇得避
aa狗: 公屋仔就唔驚俾人昆
騙徒之都
算唔算詐騙
似係業主後期搞嘅野
如果唔係就唔會到而家都唔知果條loan 係一直存在定點啦
你又知買家係炒家?
佢s&p個陣有查 但成交前先被銀行/律師樓通知
買家慘撚到
追唔返啲錢?
蓮燈仔話,買LP6中島一房已經係中第一次伏,之後比渣兜跣一鑊中第二次伏

如果買家律師樓send信比SC Bank對數,喺問按揭餘額係幾多,而唔係問業主在SC Bank既全部貸款餘額係幾多,咁就係買家律師樓嘅責任,係佢漏左招

假設買家律師樓係問全部貸款餘額係幾多,咁就分兩個情況,第一種情況,如果對數果刻業主係SC Bank已經有P loan,SC Bank淨係答左按揭餘額係幾多,即係SC Bank答漏野,就肯定係SC Bank責任
第二種情況,如果對數個刻個業主其實係無P loan,咁即係個P loan係對數之後先借出,咁我相信都係SC Bank責任較大,因為個mortgage都未還清無理由仲批個P loan比業主,但銀行一定推個波比業主,話審批P loan時覺得佢有能力還 (但照計over$1m P loan無可能咁易批),佢還唔到破產係業主責任,買家要自己向業主民事索償,假設法庭判業主要賠償比買家,但業主破左產,買家成為其中一個債權人,呢種情況個業主未來幾年還到幾多就幾多,但一定賠唔足
買家出高d價買樓咪冇問題囉
咁攪法仲有人敢買二手
當市價係460萬,即係上一手做8-9按。

走去接人地d 9按盤,事實上買家都要負返部份責任

有無諗過人地賣完負資產要貼錢但無能力補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞