養狗既人真係好癡線

363 回覆
513 Like 851 Dislike
返屋企痾/幫隻狗著尿片
我一直都講唧兩吓水當清潔係不負責任公眾地方大家都有份用 隨地掉垃圾都罰錢啦 點解主人放狗周圍屙屎屙尿又清唔乾淨可以理直氣壯
我覺得呢啲解釋掩蓋唔到俾人閹咗嘅悲哀
公民社會講兩樣野,法律同情理
法律要求,冇規管街道痾尿,講法你唔make sense
講情,每人對街道既清潔要求standard都唔同,但可以公認既係,一定係低過自己屋企,所以講咩你屋企會唔會沖水算已經on9
各人standard唔同,冇問題,做多一步,跟埋政府呼籲沖埋水,又有得屌
總之就跟你standard先等,所有標準由你定
唔好逼人啦,人地都答唔到
特登唔cap埋上面
(3)如犬隻 ——
(a)在建築物的公用部分、街道上或公眾地方內大便;或
(b)在建築物的公用地部分小便

小便個段同大便個段有咩唔同?駛唔駛highlight埋俾你
番屋企屙點解要放狗
狗有天性係落街大小便
聽過有狗屈係屋企會有抑鬱/急到有腎病都唔屙
其實唔反對人地隻狗屙屎屙尿,執番沖乾淨就得,點似得上面條撚樣專奶牆角d狗屎
一隻狗仔都容唔落唔好做人啦
你老母都由你周街吠啦
而家嗰位巴打一直講緊小便
我咪解釋畀佢聽小便沖左就叫合法
點解一定要講埋屎?
冇討論嘅野唔cap有咩問題?
唔夠你吠得大聲
啲狗主想當隻狗係人咁看待係你地嘅事,唔好要求其他人都可以咁大愛同你地一樣。
想其他人唔歧視你隻狗唔該起碼train 到導瞎犬咁嘅level ,唔好到隻狗周街大小二便又唔清潔,亂吠亂跑咬人撲埋人到又拎佢只係一隻小動物/畜生嚟做擋箭牌。
咪話你地冇犯法囉
同公共場所大聲播歌講電話一樣合法𠺝
係有人唔鍾意之嘛
你地可以繼續做
不過唔好好似樓主咁人地驚狗憎狗都要管埋啫
Agger不過手快負皮俾標題
唧你老母啲閪水阿戇鳩仔
八哥真心臭
你好嬲咩?係咪d狗成日當你老母閪係公廁咁屙尿?
公德心既問題囉 我見啲主人唧水都係求其噴兩吓 射都射唔準啲尿又點樣沖淡啲味?咁多黐線佬係街投毒殺狗唔係冇原因
養狗可唔可以文明少少?
痴撚線逼人鐘意你隻狗
食環都有banner叫狗主用清水清潔。咁點計?

好撚彩帶隻狗移咗民,先知人哋幾咁welcome狗仔。巴士火車乜都上得。基本上可以帶埋佢周圍去,屙尿唔駛用水清,亦都無人會清。係屙屎一定要執,你地繼續仇狗仇飽佢。
點樣文明少少?你有冇建議?除咗求其噴兩下水仲想點?
條法律根本就戇鳩
實際上就係難以定義你清潔返啲狗尿
實際執行,亦都麻撚煩
禁咗又話唔撚狗道
所以先至「容許」你班自撚私唔使負法律責任
你講法先至唔撚make sense
你咁撚有法理就唔該水都唔好撚沖

講情你就輸撚硬
標準比較低還比較低
做乜無啦啦我個標準會有埋狗尿?
點解多數嘅人嘅標準要納入埋少數養狗嘅人自私嘅行為?
屌你老母,我踩到成腳都係,你啲水尿漬沖咗等於無沖,又冇渠口,你沖水黎把撚,屌你老母淨係做樣「清潔」

香港唔適合你 番農村住啦禽獸
教你隻閪狗唔好撚喺街度屙屎屙尿啊
而家就識得縮到“係有人唔鍾意之嘛”
上面幾撚惡,個個又要拎屋企出黎講
講撚到屋企點做係街就要點做咁款,我一質疑就一個二個顧左右而言他

仲有你個例子都舉得唔好,就算係公眾場所大聲播片呢d
你搭地鐵啊係公園啊都係有banner呼籲大家唔好製造過多躁音
而家係人地已經聽埋呼籲咁做,你話咁都未夠因為人地個screen畫面影響到你,要返屋企用電話先得
點定義就純你自己定義“係有人唔鍾意之嘛”
養得狗都係享受奴隸制嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞