90後係唔係香港最慘嘅一代?

335 回覆
1015 Like 92 Dislike
90060288234 係90060288234阿!
而家樓價跌啦,咪又係唔夠膽買
真。 本人80後想當年成日講80後點慘點慘,d樓幾貴幾貴。 而家身邊d朋友都做左管理層,搵緊十幾萬一個月,一層樓自住1-2層樓收租

一係賣左樓拎住一千幾百去左英國
唔覺, 90後啱啱趕上咗互聯網發展既世代,
每年都有翻天覆地既變化.
如果係毒撚
應該最爽一代

動畫 可以經歷 手繪動畫去到依家電繪
玩具 仲有實體 4驅車 YOYO 個D
打機 屋企有錢 應該可以由第一代GAMEBOY 玩到去SWITCH

仲有 網吧 同ONLINE GAME 街機
都叫有得經歷 依家依3樣野唔係個回事黎

到大過出黎做野
電腦普及 無以前咁多人既交流 毒撚都handle到
唔好成日話自己慘啦,事實講黎做咩你應該樂觀諗,依家都未到最慘。連登仔個個搵5皮先望香港衰遲下香港人工同大陸一樣先出post啦

諗起都開心,人人月薪幾千人仔生意好
咁每一代都有人做到管理層十幾萬一個月㗎啦
講經咩 幾多%嘅人做到先得㗎
你呀爸呀媽嗰代賺落咪一樣
90後有錢嘅話一定係最爽嗰代
望住其他同輩幾努力都追唔到自己嗰下
真係覺得自己識投胎好正
而家呢代
移民潮想留港讀書少人爭,職場上位又少人爭咗
跟老豆老母移民又得
點樣慘過上一代
btc nvda tsla淨係90後先買得
70後80後會買唔到
只要你食唔到經濟起飛買樓個一水
都係最慘一代
淨係講同台sms已經分到係咩時期
但有時差一年未必差好多 所以define generation 好難sharp cut
呢個搏唔到,仲要有埋23條,香港一定好穩定
Tsla BTC Nvda 唔見你講?
80後班廢老用電腦既能力同90後差好遠
80一定
身體同經濟peak嘅時候撞正東菅盛世
卡通/動畫都係經典年代
係有足夠嘅知識下享受電腦/其他科技嘅掘起

比我揀一定做80後
梗係打機先最快學識打字
1999 年有幾多90後識上網
唔識既就係被
搶唔到2樓無工錢#47659 跟 RocketPuncher#300323
講既低智商
以前discuss uwants 3男2女都可以約炮

依加啲交友app要比錢先有得add人同傾計
90後死求爛求先得部game boy,自己儲錢買apple,到依加廿尾三十中 冇買樓又買在頂點 冇買就唔洗諗買唔起。

00/10後 一出世個個手揸apple,老豆老母月月萬萬聲零用,樓又唔洗諗。
升到最高先入 賺得幾多。咁你財自左未?
點解靜係計1999年個一刻
重點係90後係小學階段就開始接觸電腦同上網
同中學甚至大學以後先接觸嘅爭好遠
宜家乜都講錢
d網已經變返晒網上地主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞