90後係唔係香港最慘嘅一代?

335 回覆
1015 Like 92 Dislike
錯過香港經濟起飛
最易搵錢買樓嘅時候仲未大個
大個左買到樓結果因為唔同因素大跌

當年仲要互聯網啱啱發展,上網勁慢勁少資源

依家啲小朋友又有Ai玩又有智能手機,學校都可以用電話勁幸福開心

90後唯一慶幸嘅係有動畫同online game 就連啲公園都悶過80後
只要你係邊一代,個一代就會變最慘。

好快樓下就會有你嘅同類同你講,佢地個代都好慘。
00後再慘啲
10後再慘啲啲
20後再慘啲啲啲

總之下一代一定慘過上一代
做第一代網民不知幾好 享受過最純真既網絡世界 阿爸阿媽又唔識睇
仲會扯埋啲當年嘅歷史事件出嚟話自己個陣有幾慘

疫情個幾年啲細路就真係最慘
第一次唔係80後咩?
1999 90後得9歲識春上網
第一水應該係80尾90頭
當年高登00-04 年最膠年代
最多係70,80後
95前同95後已經兩個世界
你講嗰堆,以為80後就冇?你呢類「90後最慘」post我見過不下10次,而80後慘到係慘之餘冇人講
唔識
但一律當你打機
即使你學緊打字
95前比較似80後
95 後比較似00頭

所以外國會用97分界
97前 gen y
97後 gen z
找數未?

聽日八號風 我每人派500
https://lih.kg/3197358
唯一好處係童年都叫開心
細果時同人鬥車鬥陀螺打暴龍機
大少少就online game最興盛時代
90後有bitcon 有nvda tsla
吓 我覺得以前冇智能手機 落街玩
有得睇ETV 返上午校 開心咗
Gme 撈一大筆
真 卡左係中間
係正好多野轉換得好快既年代
好似電話咁 我哋經歷到由以前既轉智能電話
變相同到之前既人仲有啲共鳴感
但九五後既好多一黎就係智能電話 同唔到我哋有共鳴感
變左前後差一兩年但感覺差一代咁
仲有我哋經歷左啲女同學去沙灘仲包到實既年代
佢哋一黎就係已經唔怕露唔怕你望唔怕食到大大波既年代
好多野都好似兩代差距咁
但明明可能只係九五同九七八既分別
之前唔記得邊個post講過86係最應棍
咁啱所有野中晒
起碼90後好少體力勞動同拎條命搏啦
10年後00後又會上嚟開Po:
00後係唔係最慘一代?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞