90後係唔係香港最慘嘅一代?

335 回覆
1015 Like 92 Dislike
十分認同,高登最初真係睇得好開心
時代同廢老迫害890後
890都係臭串港女mk啦 攪到要捱臭串港女
00女比890女夠竟開放有幾多?
90後 初中2000年左右
都係高登開始由隱世變為人熟悉既年代
雖然大多係cd rom
有幸睇到好多高質有深度既po
同埋當時跟緊高登好似掌握時代脈搏
一定唔會out 好多第1手爆料
第一界最撚慘 兩班人搶學位 大學取態又al優先
你應該要慶幸自己唔係智能手機年代長大
啲人唔係睇宜加中學雞中六喎勁過以前中五啲人 攞個名都呃到人 其實係對以前制度既人唔公平就真
Slut
線上遊戲帝國,xanga
小二根本逼你學速成添,90後
真係不幸 被890女迫害件件西鑲金臭串mk港女 一到00就有00女豪放濕潤
我幼稚園已經有教用電腦了,小一玩天外online 同 ICQ,小二玩金庸傳奇online,仲記得入星宿派放毒同學拍馬屁
無比較無傷害
00後啲普通話好過廣東話
90後前半生係幾好,但30歲後多數都過得好唔開心。
加上唔係個個咁成熟,20歲仲係唔知事業方向係邊。
一早設立好人生計劃一般個生活係好,叫慘個啲多數無咩方向,又睇唔到自己嘅才能可以做咩工,而且扭曲型社會竟然係做倫敦金做直銷洗人腦嘅係可以搵到食,咁辛苦讀完個master都唔夠老千嚟。人哋唔洗讀書又係咁多錢,大學生碩士生讀書又係咁多錢,會好氣餒。當然會睇唔起呃飯食班友,但又點?無恥亦無敵嘅年代。
因為窮人先會生。人點解會窮多數因為蠢多。
以前睇香港電台舊節目都一早興高學歷嘅唔想生。
我係90中間左右,小學已經識用Fox 下載

個陣未興彩色手提電話,係用錄音功能錄歌當MP3機咁用。

以前用過磁碟機,亦有用過圓球作底嘅滑鼠。

仲有用過Yahoo message 軟件,當時yahoo有用MOOV合作,有香港藝人嘅2D公仔,襟落去會播一段歌。以前好興用一段歌去表達一啲嘢,個陣覺得勁正下。

92-96後嘅我同姐妹們都識玩Java game,仲有童話online、巨商online等等
我小學個陣仲未有所謂嘅smart phone,用Ericsson Sony 手機,當時Sony仲有同Ericsson合作嘅音樂手機,用3G功能上網。當時個media 功能 有得放MP4檔,有次入咗一套電影睇添。

So 我小學好早無聽書 識玩好多科技嘢。
其實係,接觸唔同年齡層就知,每一代都有自己嘅問題,但一定窮困家庭出身係最慘。

以前經濟好,所以影響唔大,但90後打後都要面臨疫情後加速咗經濟模式改革:

網購改變傳統舖頭,已經唔一定要有門市,淘寶有絕對性嘅優勢同時大大影響到本地市場,減低人手改網購,轉營網購後所需要大量IT人才,地舖減少租客,工廈興起,投資工廈自然成為不少人嘅想法。

成個經濟模式慢慢轉型時,舊有工種被淘汰,逼唔少人轉行,然而唔係個個都肯花時間去進修轉行。90後咪算後生,但對於80後嚟講就頗為不理想,以前做sales可以搵到好多錢養家。

好多嘢都係要自己努力改變局面,唔想努力又想無咁慘,邊有咁大隻蛤乸隨街跳?你改變唔到環境就要適應,但如果都係唔得,會唔會思考一下身處嘅環境係咪同你唔夾?會唔會考慮出國放闊視野再回頭睇返,到底點做先舒服過自己嘅人生。

做人就係咁,我都唔想做人,但別無他法,連做人都無得揀,都可以話係慘,出世做窮人做奴隸,但如果有啲才能不如試下改變自己困局。
第一屆通常都鬆手d架尾屆AL就真係慘d,不過嗰陣要入大學已經比以前多咗好多途徑

同埋90後嗰陣都取消咗學能測驗啦
電腦上到網 (指由電話線56K開始) 普及要95年後,但都係商用層面
家用普及要2000年後光纖入屋、共享寬頻開始
所以話80後係第一水「網民」都不為過
90後比較係online game黃金期嘅受惠者 (80後大個成人要打工,少咗時間打電腦 )
受過傷,先知道要堅強
考過AL,先學會到原諒
(下刪一千句李克用歌詞)
有幾慘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞