90後係唔係香港最慘嘅一代?

335 回覆
1015 Like 92 Dislike
80後中尾咪一樣經歷呢啲嘢
跟住90後尾又已經唔同啦
前果part係

但係... 依家啲小朋友又有Ai玩又有智能手機,學校都可以用電話勁幸福開心
老實講我見到而家啲細路個個對住部手機 唔會同其他人玩, 都幾可悲,
以前細細個同同學落公園跑黎跑去, 捉E因, 咩大白鯊, 又會落球場打下波踢下波, 不知幾開心. 而家仲邊有
90 後老豆老母食咗咁大水, 爭取唔到老豆老母嘅成果, 做兒子都做得咁失敗

你想白手起家, 不如做好兒子一角先
90中開始已經係考dse啦?joke乜撚野
其實你講嘅呢啲80後都有經歷,唔係得90後囉
吹到第一代網民都up得出
頭幾屆dse都仲係慘20 21分無u讀
我覺得唔應該分90後 00後咁睇
其實嗰段社會改變科技進步期好多80後都係中小學階段,全部都係成長過程中經歷
2003年出世
2014年小學畢業
2020年中學畢業
點都易過要考兩次公開試先 而且最起碼有中六畢業,以前過唔到CE就得中五畢業
同感
所以唔可以一概而論90後,中間有成10年,點都唔會係同一代啦
00後:太內捲, 所以要躺平
10後:ai取代我嘅工作

要鬥慘每一代都有
咁有聲彩色電視電影都唔係發明好多年
以前粵劇京劇都唔識做電影導演
80 後成熟到唔使講, 係90啱啱仲係"懷材不遇"期, 未接受到自己就係無食正經濟增長期

明明過08到19年 成10年好經濟
90年啱啱18歲, 無負擔, 食正晒條水

90尾之後都慘, 幾年covid 無咗幾年青春日子
90後先最好喎,人人減人工無時無刻驚無咗份工,周不時聽到人自殺,又有沙士,你哋就享受緊通縮帶嚟嘅好處唔使憂柴憂米,出到嚟經濟又好返,CE AL唔使考,你仲喺度呻,收皮啦
最好依個階段
夠秤番大陸,莞式iso就冚晒
差一年先拎到第一次超廢券
不過出嚟做嘢先發現90後獨有識睇眉頭眼額
應鼠則鼠,夠鐘就收工
係d00後全部都9hea做晒出面
你講嗰啲80尾全部都經歷過囉
第一代網民點數都未到90後
全職賭撚2世 廠長果個年代既高登係70 後80後最多
智能手機既出現真係好大影響由其係iPhone 4之後
嬲?我笑你條鳩毛都未出晒既傻鳩
學人扮大袋咋
死傻鳩 想問你鳩毛未出晒 當時會上咩網
90後 佢地8,9歲就上網架啦
係呀係呀
90後最慘
50後好爽架
食飯用豬油/腐乳撈,岩哂唔鐘意食肉食菜既人
係屋村/木屋區幾生活簡樸有人情味
個廁所都係成層人一齊用,可以增長感情
電子產品有咩好睇丫,大家玩下捉甲蟲咪算
一上中學就出黎半工讀賺錢養家幾證明到自己

80後都好爽架
讀中學6班減到4班
又考ce 又考a level
由細到大都保持住競爭力,幾刺激
畢業人數都係差唔多分兩次定一次上大學人數冇分別
中五中六畢業點睇都中六蝕 你估中六畢業認受性真係好過中五咩
Al年代中三先叫讀唔成書 中五畢業已經叫正常都仲有工搵
到dse 中六都係當佢讀唔成書 冇ive 冇topup 基本上剩係可以做體力勞動工

仲要頭幾年dse仲要同al/repeat撚爭大學學額 當時係加左少少 不過加少少 然後兩年一齊爭 出嚟做嘢既年份又一樣 果幾年人搵工爭崩頭 我咁岩果年轉左次工所以好深體會
尾al同頭幾屆dse 根本伏到傻 當年聽到已經覺得on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞